Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård strid om spriten

Annons

Serveringstider, öltält, "happy hour", idrott och alkohol. Mycket kretsade kring detta och politikernas åsikter går helt isär.

När kommunfullmäktige i går kväll klubbade ett alkohol- och drogpolitiskt program 2004-2008 samt riktlinjer för serveringstider hettade det till rejält i debatten, som pågick i timmar.

Öltält i centrum får förekomma även i fortsättningen vid vissa tillfällen. Och krogar kan få ha öppet till 02 som tidigare och möjlighet till "happy hour". Några skärpningar som tre oppositionspartier krävt blir det inte.

"Happy hour", tillfälliga prissänkningar på mat och alkohol, kritiseras av flera ledamöter. Men Åsa Frithiofson (s) tycker att "happy hour" kan ses som en insats för att minska alkoholkonsumtionen. Hon menar att om folk går tidigare på krogen så dricker de mindre hemma:

- Man kan få ner alkohol- konsumtionen lite.

Sofia Karlsson (c) pekar på hur viktigt det är att få med unga om tankarna i programmet ska genomföras med bra resultat. Ulla Olsson (m) påminner om föräldrarnas ansvar, när berusade minderåriga drar runt i centrum.

- Det är bedrövligt att se.

Debatten handlar en hel del om tider, men Hori Lotfollahi (v) anser att den stora frågan egentligen är varför det dricks så mycket. Och det alkohol- och drog- politiska programmet är brett.

Visionen är att Borlänge ska vara en tobaks-, alkoholskade- och drogfri kommun. Syftet är att ange den politiska viljan för det förebyggande arbetet, beskriva det praktiska arbetet och ange riktlinjer.

Några av målsättningarna är att minska användningen av tobak, alkohol och droger, att höja debutåldern för alkohol och minska berusningsdrickandet. Före sammanträdet fanns "Fria alkoholpolitiska gruppen i Borlänge" på plats för att uppvakta ledamöterna och dela ut information.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons