Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård strid om höjda arvoden

Annons

- De gynnar sina egna, säger Lilian Eriksson, m.

Starten för det stora arvodes- bråket var höjningen av Jan Lindholms arvode i november förra året. Han valdes till ordförande i den nya gatu- och parkstyrelsen. Det är den rest som kommunen har kvar av tekniska styrelsen sedan renhållning och vatten och avlopp gick över till det kommunala bolaget Falu Energi och vatten.

När Bo Jönsson, m, var ordförande för hela tekniska styrelsen förra mandatperioden hade han 14 760 kronor i månaden i arvode. Men majoriteten drev i fullmäktige igenom att Jan Lindholm skulle ha 15 498 kronor i månaden trots att han bara hade ansvar för en tredjedel av den forna tekniska styrelsen.

- Det tyckte vi var väl magstarkt. Det hade räckt med ett arvode på 12 598 kronor som vi föreslog, säger Lilian Eriksson.

När sedan Assar Burman blev ordförande i bolaget och fick ökat ansvar för renhållning och vatten ville han också ha höjt arvode från 7 528 kronor i månaden till 11 070 kronor i månaden.

Om detta blev det ny strid i kommunstyrelsen i går och den kom att omfatta även Lindholms arvode. Lilian Eriksson påpekade att Lindholm själv i en motion skriven år 2000 uppgett sig vara stark motståndare till att ordförande- och kommunalrådsarvodena höjdes.

- Men det var då det. Nu sitter han i majoriteten, säger Lilian Eriksson syrligt.

Assar Burmans arvodeshöjning drevs efter votering igenom på så sätt att ordföranden i det andra kommunala bolaget Falu Elnät fick sitt månadsarvode sänkt från 7 528 kronor till 2 214 kronor. Övriga ledamöters arvoden i det bolaget ströks helt.

- Sammantaget blir inte det här dyrare utan det har bara skett en omflyttning av arvodena, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag.

Men den modellen ville inte förra kommunalrådet Maria Wilje ha. Hon sitter i förhandlingsdelegationen som ser över arvodena och ansåg att skulle Assar Burman ha höjt arvode så skulle Jan Lindholm få betala det med en sänkning av sitt med 3 000 kronor.

Om det blev det också votering som oppositionen förlorade.

Lilian Eriksson tycker hela arvodeshistorien är osmaklig. Tidigare har man alltid gjort arvodes-justeringar innan valen då man ännu inte vet vem som kommer att få de olika posterna.

- Men nu när man vet det justeras arvodena. Det har aldrig hänt förut. De gynnar ju helt klart sina egna, säger hon.

Det slutliga beslutet om arvodena tas i fullmäktige nästa vecka och där torde striden fortsätta.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons