Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård nöt blev för svår att knäcka

Annons

- Det vore en för stor prestigeförlust för alla politiska organisationer om vi inte skulle hitta en lösning. Så jag tror att vi löser detta. Vi måste lösa det, säger Christer Wahlbäck, s, ordförande i den arbetsgrupp som i går träffades.

Beslutet i går blev att ajounera mötet en vecka så att de politiska partierna än en gång kan gå igenom de förslag som finns.

- Jag gör bedömningen att det kommer att ske några justeringar på något sätt, men inga omfattande ändringar, säger Wahlbäck.

Det tjänstemannaförslag som finns innebär att direktionen ska bestå av 25 ledamöter, 15 från kommunerna och 10 från landstinget.

Många partier tycker att den är stor nog som den är. Problemet är bara att hitta en sammansättning som speglar valresultatet i länet.

En viktig tanke med kommunalförbundet är att politiska partier, kommuner och landsting ska kunna driva frågor tillsammans för länets bästa. Därför kan väl detta anses vara ett elddop, att komma överens om att komma i gång.

Och många tycks resonera så:

- Det känns verkligen som om alla vill komma överens så att vi kan samarbeta och lösa problem tillsammans. Jag är inte ett dugg orolig, eftersom viljan att hitta en lösning finns, säger Ann-Catrin Lofvars, mp.

- Det är en svår nöt att knäcka, men jag tror det ska lösa sig. Det avgörande är inte organisationen i sig utan att vi kan göra konkreta saker tillsammans i länet. Och då måste vi förstås kunna lösa det här först, säger Ulrik Lindgren, kd.

- Vi kommer inte att stupa på det här, det är alldeles för viktigt för det. Det gäller bara att hitta en lösning så att vi kommer så nära valresultatet som möjligt, säger Lars Wennås, fp.

- Vi är inte överens och tar därför en ny vända. Vi anser att man ska komma så nära valresultatet som möjligt och att alla partier ska vara med, säger Jonas Carlgren, m.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons