Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik och rättegång mot CIA

Annons

Europarådets utredare säger sig ha bevis för CIA:s hemliga fängelser i Europa. Hans rapport kommer samtidigt som George|W Bush besöker Italien, där en unik rättegång mot CIA-agenter nu börjat.

"Hemliga fånganläggningar i CIA:s regi fanns i Europa från 2003 till 2005, bland annat i Polen och Rumänien", skriver schweizaren Dick Marty. Enligt rapporten fick USA med sig sina allierade på ett hemligt fångsystem redan den 4 oktober 2001, mindre än en månad efter 11|september-dåden. Då slöts en serie överenskommelser inom Nato, "av vilka en del är offentliga och en del förblir hemliga".

"Bevisen" i rapporten består dock till största delen av vittnesmål från anonyma underrättelsekällor, vilket Rumänien tog fasta på i sitt avvisande. "Denna rapport, liksom den förra, lägger inte fram några bevis för att bekräfta anklagelserna, annat än oidentifierade 'källor', vars trovärdighet inte kan bedömas", kommenterar utrikesdepartementet i Bukarest.

Även Polen viftar bort de detaljerade anklagelserna, som dock kom olägligt: Samtidigt som det lilla flygfältet Szymany i nordöstra Polen utpekas som ett av naven i fångsystemet landade president Bush på fredagen ett 20-tal mil därifrån, för att vid Östersjön diskutera bland annat fortsatt samarbete mot terrorn med kollegan Lech Kaczynski.

Bland fångarna som ska ha passerat "svarta platser" _ CIA:s benämning på hemliga anläggningar _ i Europa nämns Khalid Shaykh Muhammad och Abu Zubaydah, anklagade för ledande roller inom al-Qaida. Båda sitter numera på USA:s Guantánamobas på Kuba.

Även Italien och Tyskland figurerar flitigt i Martys utredning. Sverige har tidigare fått mycket kritik för avvisningen av egyptierna Ahmed Agiza och Mohammad Alzery som genomfördes av CIA under brutala former 2001. Detta nämns dock inte i Martys slutrapport, annat än i en fotnot om ett rättsfall i USA där CIA-flygningar med Agiza ingår.

Från Polen fortsätter Bush till Italien, där en unik rättegång mot CIA-agenter inleddes på fredagen.

En rad tomma burar längs rättssalens vägg var dock det närmaste Milanodomstolen kom de åtalade, som USA har gjort klart inte kommer att utlämnas.

Det handlar om fallet Abu Omar, en imam som 2003 rövades bort på öppen gata i Milano. Han hamnade i ett säkerhetsfängelse utanför Kairo där han enligt egen utsago torterades. Han misstänktes för att rekrytera terrorister men har aldrig åtalats.

Den ende åtalade som var närvarande vid fredagens förhandling var Luciano di Gregori, agent inom den italienska underrättelsetjänsten Sismi.

Både premiärminister Romano Prodi och hans företrädare Silvio Berlusconi väntas bli kallade som vittnen i Milanorättegången, som efter fredagens förhandling ajournerades till den 18 juni.

TT

Mer läsning

Annons