Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik mot skolnämnden

Annons

Bakgrunden är att skolans rektor inte får sitt kontrakt förlängt till hösten. Varför rektorn, som varit anställd vid skolan i flera år, inte får förtroende att arbeta vidare har ingen ansvarig velat tala om.

Gymnasienämndens ordförande Åsa Frithiofson har hänvisat till att det finns en människa bakom titeln och att eventuella missnöjen rektorn och nämnden emellan ska diskuteras privat. Samma linje håller kommunstyrelsens personalutskott.

De 22 lärarna rasar och säger att varken nämnden eller gymnasiechefen på något som helst sätt efterfrågat lärarnas synpunkter på hur skolans ledning fungerat och bör fungera:

- Ej heller har dessa personer i efterhand visat någon vilja att ta till sig våra synpunkter.

Lärarna menar att beslutet att inte förnya kontraktet är taget utan hänsyn till verksamhetens bästa och att det riskerar att drabba verksamheten hårt. Enligt lärarna har Frithiofson förnekat att det skulle vara rektors viktigaste uppgift att se till att den skola vederbörande är rektor för fungerar.

- Det uppfattar vi som en beklämmande brist på respekt för det viktiga uppdrag gymnasieskolan har, nämligen att utbilda våra ungdomar. Vi anser oss motarbetade.

Enligt de 22 lärarnas sätt att se på saken har nämnden, dess ordförande, och förvaltningschefen i denna fråga "allvarligt misskött sina uppdrag". Åsa Frithiofson tillbakavisar kritiken. Hon konstaterar att långt ifrån all personal skrivit på protestbrevet.

Hon säger också att det är viktigt vad personalen tycker, men att det här ärendet skötts korrekt och gemensamt. Helt enligt de regler som gäller.

- Man kan inte gå runt och ha någon slags omröstning. Så fungerar det inte. Det är alltid av intresse vad lärare, annan personal och elever tycker. Men avgörandet ligger ytterst hos arbetsgivaren.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons