Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik mot politiska bidrag

Annons

Carl-Oskar Bohlin, distrikstordförande i Moderata ungdomsförbundet, anser att siffrorna talar sitt tydliga språk.

- Det är uppenbart att SSU fått kompensation för att Folkrörelserådet tvingades skära ner deras anslag i höstas, efter medlemsfusket, säger han.

- Det är märkvärdigt hur godtyckligt och lättvändigt man bara kan dela ut skattebetalarnas pengar till höger och vänster. Företrädesvis till vänster..., fortsätter Carl-Oskar Bohlin.

Folkrörelserådets ordförande tillbakavisar alla anklagelser om att det skulle ligga politik bakom storleken på bidragen.

- Det vore väl väldigt dumt av ett folkrörelseråd att ta sådana hänsyn, säger ordföranden Per Fontin (s).

De politiska ungdomsförbundet i Dalarna har varje år möjlighet att söka bidrag från landstingets folkrörelseråd. I år avsatte landstinget 500 000 kronor extra till ungdomsförbunden, eftersom det är val i höst. Pengarna ska användas för att nå ut till ungdomar i länet på olika sätt.

Pengarna fördelades så här:

SSU: 132 000 kronor

Ung vänster: 80 000 kronor

MUF: 70 000 kronor

KDU: 70 000 kronor

LUF: 28 000 kronor

CUF: Sökte inte.

Utöver detta fick varje ungdomsförbund, inklusive CUF, 20000 kronor till materialkostnader.

Innan förslaget till fördelning spikades hade Folkrörelserådet ett möte med ungdomsförbunden. De borgerliga förbunden tyckte att pengarna skulle delas lika, eftersom alla har samma behov av att nå ut inför valet. Men så blev det alltså inte.

- Vi tyckte att det var bättre att ungdomsförbunden fick ansöka om medel för projekt. Bland annat för att få igång diskussionen inom organisationerna om vad man verkligen vill göra, säger Per Fontin, folkrörelserådets ordförande.

Alla ungdomsförbund använde samma blankett för sina ansökningar och sedan gjorde folkrörelserådet en bedömning utifrån en rad olika kriterier. I flera ansöknningar, inklusive MUF:s, har man också dragit av de pengar som äskats till kampanjmaterial, eftersom alla redan fått 20 000 kronor till det.

- Vi har tittat strikt på projektansökan och mycket har vägts in. Hur ser storleken ut på organisationen? Är man i hela länet och jobbar? Hur länge ska aktiviteterna pågå. Och så vidare, säger Per Fontin.

MUF:s Carl-Oskar Bohlin anser dock att Folkrörelserådet inte alls har tagit hänsyn till vad som står i respektiva ansökan.

- SSU:s ansökan har ingen som helst kostnadskalkyl. De har bara radat upp ett antal summor, utan att motivera dem. Det är anmärknigsvärt att det har gått igenom! tycker han.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons