Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik mot kön

Annons

Leksand är en av 24 svenska kommuner som brottas med stora problem inom barnomsorgen. Krisen har lett till att Skolverket utfört en riktad tillsyn av kommunens barnomsorgsverksamhet.

I veckan skickades utredningen till Leksands kommun. Och innehållet är slående. Kommunen får kritik på punkt efter punkt och uppmanas till omedelbara åtgärder för att mota den långa dagiskön.

- Vi har fått flera signaler på sistone om att Leksands kommun inte sköter sig, säger Skolverkets undervisningsråd Ursula Armbruster som är förvånad över att just Leksand dyker upp igen.

Hon minns en anmälan som en Leksandsfamilj gjorde för drygt ett år sedan. Ursula Armbruster var själv handläggare, men avslutade ärendet.

- Jag fick intryck av att kommunen hade löst problemen, säger hon. Därför blev jag förvånad när Leksand dök upp igen - den här gången dessutom med all kraft.

Den riktade tillsynen ger Leksands kommun bakläxa på flera punkter:

Kommunen ska erbjuda plats utan "oskäligt dröjsmål", vilket innebär tre till fyra månader från det datum föräldrarna anmäler sitt behov, inget annat. I Leksands riktlinjer för barnomsorgen förekommer flera tidsangivelser som skapar onödig förvirring och otydlighet.

Enligt de lokala riktlinjerna sorteras kön efter både anmälningsdatum och barnets ålder, vilket är otydligt och oförenligt med föreskrifterna.

I kommunens redovisning av dagiskön finns flera brister som visar på en alltför låg ambition att erbjuda dagisplats inom föreskriven tid.

I Leksand tillämpas "vissa förtursregler" efter prövning av respektive rektor. Formuleringen är alltför otydlig.

Kommunens problem att svara på frågor om hur och när familjerna i dagiskön kan erbjudas plats avslöjar en otillräcklig planering för att avhjälpa platsbristen.

Skolverket påpekar dessutom att kommunen ska ta "skälig hänsyn" till vårdnadshavarens önskemål om omsorgsform och att platsen ska erbjudas så nära barnets eget hem som möjligt.

Skolverket följer upp sin riktade tillsyn av Leksands kommun i augusti.

Läs hela tillsynsbeslutet här (134|kb) (kräver Acrobat Reader)

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons