Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kritik mot färre tingsrätter

Annons

Sex av dagens elva tingsrätter i Norrland bör läggas ned, föreslår en utredning.

Utredningen som gjorts av Domstolsverket, Åklagarmyndigheten, Rikspolisstyrelsen och Kriminalvården, anser att videokonferenser kan motverka att människor får längre till domstolarna.

Han är också kritisk till att de lokalt valda nämndemännens inflytande försvinner när rättegångar flyttas till Umeå.

Enligt utredningen förbättras rättssäkerheten om myndigheterna koncentrerar och samordnar sina resurser bättre än i dag. Samtidigt underlättas rekrytering och möjligheterna till specialisering.

Därför föreslås att det i en huvudort i varje Norrlandslän ska finnas polisledning, åklagare, domstol och häkte.

En positiv effekt av koncentrationen blir också att resandet minskar för åklagare, advokater och poliser som ska delta i rättegångar.

De tingsrätter som läggs ned ska omvandlas till så kallade tingsställen utan fast bemanning, där förhandlingar ska hållas två-tre dagar i veckan. Gällivare tingsrätt föreslås bli tingsställe med bemanning, på grund av geografiska skäl.

De orter som föreslås få behålla sina tingsrätter är i fyra fall residensstäderna. När det gäller Västernorrland vill utredningen att Domstolsverket ska få i uppdrag att utreda om Sundsvall eller Härnösand ska vara tingsrättsort i framtiden.

Utredningen vill också att ett häkte eller häktesfilial ska byggas i Sundsvall för att minska transporterna till häktet i Härnösand.

TT

Mer läsning

Annons