Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård kamp om jobben

Annons

Inom Borlänge kommun erbjuds i år sommarjobb inom fyra olika områden: hemtjänst, grupp- bostäder, Borlänge Energi samt Stora Tunabyggen.

För att så många ungdomar som möjligt ska kunna ges arbete har arbetet delats in i två perioder, 7 juni till 2 juli samt 5 juli till 30 juli. För att få sommarjobb ska man vara mellan 16 och 18 år, det räcker med att fylla 16 under året.

Inom äldreomsorgen erbjuds totalt 68 sommarjobb fördelade på 34 inom hemtjänsten och lika många för gruppboendet. Intresset för att söka dessa tjänster har också varit stort.

- Vi har fått in 316 ansökningar till våra 34 platser, säger Gina Björling vid RE Vård och Gruppbostäder.

Likadant ser det ut inom hemtjänsten där 342 ungdomar tampas om 34 platserna.

- Också vi har färre platser än vanligt i år. I början av maj räknar vi med att kunna ge besked om vilka som fått jobben, säger Minna Bergman vid RE Hemtjänst/LSS.

Lite över 800 ansökningar har droppat in hos Borlänge Energi som i år erbjuder 20 platser inom parksidan och 20 inom övriga verksamhetsområden.

- Så här många ansökningar har vi aldrig fått tidigare. Det är rekord med marginal. I fjol fick vi in 680 ansökningar, berättar Therese Fält vid Borlänge Energi.

- I nästa vecka räknar vi med att kunna ge besked.

Också det kommunala bostadsbolaget Stora Tunabyggen håller med feriearbeten. I år 32 stycken, framför allt vad gäller yttre fastighetsskötsel.

- Ansökningstiden har ännu inte gått ut så jag kan inte säga hur många som kommit in. Men i fjol hade vi drygt 600 ansökningar och det blir säkert mer i år, säger Birgitta Berglund.

- För att göra det så rättvist som möjligt lottar vi ut jobben.

Inom äldreomsorgen är det dock inte lotten som i första hand avgör. Där prioriteras ungdomar som går vårdutbildningar.

- Först därefter sker en lottdragning, säger Minna Bergman.

Vid Borlänge Energi är det för parkarbetena lotten som i första hand avgör. Undantag är dock jobb där till exempel körkort krävs. Inom övriga sektorer ser man mycket till den personliga lämpligheten.

- Då är ju utbildning, tidigare erfarenheter och eventuella specialkunskaper viktigt. Den som studerar ekonomisk linje passar självklart bättre på en ekonomiavdelning än på drift- och underhållssidan, säger Therese Fält.

De som sommarjobbar inom Borlänge kommun har avtals- enlig lön. Vid Borlänge energi kommer drogtester att genomföras inför anställningen.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons