Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här vill "ingen" starta företag

Annons

Dagens Industri har presenterat en rapport från Jobs and Society som visar att nyföretagandet i Sverige har minskat dramatiskt under det gångna året.

Jämfört med 2000 är Lekeberg kommun hårdast drabbat med ett ras på nyföretagarsidan på 53,8 procent. Vilhelmina kom tvåa med en minskning på 52,9 procent.

Det är på denna lista som Gagnef kom femma med 46,3 procent.

När Pär Granath får höra detta, ber han att få vänta och vill studera en liknande rapport som är sammanställd av ALMI där man haft statistik från SCB som grund. Tillslut säger han:

- Jo, det är riktigt. Detta visar också att utvecklingen går åt fel håll, säger han och fortsätter:

- Visst har vi märkt att utvecklingen gått åt det här hållet i Gagnef. Vi har helt enkelt haft färre rådgivningar. Men den här tendensen finns ju tydligen i hela landet.

Normalt brukar antalet nya företag öka i tider av lågkonjunkturer. För många är eget företag ett sätt att komma ur arbetslösheten.

Men detta har inte skett under fjolåret i Gagnef, trots att detta var året då konjunkturerna vände nedåt i landet.

- Men ska man se detta positivt så är det fler personer som redan finns i arbetslivet, som nu startar företag. Detta skapar större förutsättningar för att företaget ska överleva, menar Pär Granath.

Gagnef har sedan ett och ett halvt år tillbaka ett samarbetsprojekt med Borlänge och Säter som heter "Företagsdörren".

Det är tre personer som reser runt i de aktuella kommunerna och arrangerar aktiviteter som ska främja bildandet av nya företag.

Men statistiken visar att detta arbete inte varit alltför lyckosamt.

- Jag är inte besviken eftersom man ska komma i håg att de arbetar med rådgivning. Detta är annars ett EU-projekt som ska pågå till 2003. Då får vi göra en ordentlig utvärdering, säger Pär Granath, som erkänner att han annars inte har några andra idéer eller strategier som kan vända trenden i Gagnef.

- Vi får helt enkelt jobba på och hoppas det vänder, säger han.

Men i Smedjebacken är det andra tongångar. Samma undersökning visar att Smedjebacken är den åttonde mest framgångsrika kommunen i landet när det gäller nyföretagande. Bäst av landets kommuner var Arjeplog.

Näringslivschefen i Smedjebackens kommun, Lennart Silfverin, är märkbart glad över siffrorna.

- Vi har märkt en helt annan attityd i Smedjebacken till att starta eget företag, säger Lennart Silfverin.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons