Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här vill ingen bo

Annons

- Det har inte lyckats alls hittills. Vi hade från början ett 100-tal intresserade norska köpare på lägenheterna. Men de bara försvann och jag vet inte vart de tog vägen eller varför de drog sig ur. Möjligen kan den svagare norska kronan vara en anledning eller kanske är det så att norrmännen vill bo i hytte då de är på semester, säger Göran Rogström som är vd i Malungshem AB.

Hyreshusen i Stöten har länge varit en tung ekonomisk börda för både kommunen och det kommunala bostadsbolaget. Husen byggdes väldigt dyrt och av de väldiga utbyggnadsplanerna från 70-talet för Stötenområdet har det hittills inte blivit så mycket.

Stöten har visserligen blivit en av landets största vintersportanläggningar, men ändå långtifrån det året-runt-samhälle som de ljusblåaste visionerna gav antydningar om.

Hyreshusen kom till i den allmänna yra som rådde på 80-talet och de har sedan dess kostat Malungshem och kommunen stora pengar. Bara ett fåtal fast boende har bott i Stöten genom åren.

Malungshem har sökt olika lösningar för att försöka bli av med de fyra husen som inrymmer 56 lägenheter. Förra året tycktes man ha hittat en lösning - att göra om husen till bostadsrättsföreningar och sälja som turistlägenheter till rika norrmän.

- Från början såg det mycket lovande ut i våra kontakter med en norsk mäklare. Men marknaden dog och vi har inte sålt någon lägenhet till norska turister, säger Göran Rogström.

Malungshem lyckades i alla fall sälja två av husen med 24 lägenheter till Stötens skidanläggning. I dag har Malungshem kvar 32 av lägenheterna och Stötens intresse för att köpa även dessa har sannolikt minskat eftersom anläggningen byggt nya personalbostäder.

För att husen inte bara skulle dra kostnader började Malungshem i vintras att hyra ut veckovis till turister i samarbete med Stöten-anläggningen.

- Stöten har visat intresse för att hyra ut lägenheterna även i vinter och det kan mycket väl vara ett alternativ, bättre än att de står tomma, säger Göran Rogström.

Han betonar att Malungshem ännu inte gett upp tanken på att kunna sälja husen.

- Men vi får också titta på andra lösningar. Husen kan plockas isär och flyttas. Vi har ju viss bostadsbrist i Sälen och en flytt dit kunde var tänkbar. Tidigare har man kommit fram till att kostnaden för en sådan åtgärd varit för hög. Men det kanske ser annorlunda ut om vi utreder en nedmontering och flyttning i dag, säger Göran Rogström.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons