Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här vilar Kristi brud

Annons

Stor-Anna heter kvinnan på fotografiet. Hon dog ogift vid 19 års ålder i början av 1900-talet och begravdes som Kristi brud med brudbukett och klädsel precis som inför ett bröllop.

- Det var väldigt vanligt att man begravde ogifta kvinnor som Kristi brud. Det kunde ta ett par dagar i anspråk att göra i ordning och smycka den döda, berättar Margareta Wallén från Västerfors byförening.

Till helgen är hon med och bjuder in till Västerfors kulturvecka i bystugan och det övergripande temat heter I glädje och sorg.

- Vi visar allt ifrån det glädjefyllda bröllopet till begravningen som ju innebär stor sorg, säger Margareta Wallén.

I den lilla bystugan har Margareta och hennes kompanjoner Berit Åsberg och Yngve Mauritsson samlat gamla fotografier, kläder och tillbehör till vigslar och begravningar av människor från bygden. Fotografierna kommer främst från tiden mellan sekelskiftet och fram till slutet av 20-talet och när Margareta Wallén guidar oss runt bland dem slås man av hur vackert smyckade brudarna från bygden var för mindre än 100 år sedan.

- Alla brudar kläddes i en speciell dräkt av en så kallad brudsäta eller brudkläderska och smyckades med flera rader av pärlhalsband. I håret fäste man pappersblommor och löslockar och högst upp på toppen sattes den traditionella mässingskronan med löv och ornament, säger Margareta.

Västerfors byförening anordnade sin första kulturvecka förra året. Resultatet blev så lyckat att man bestämde sig för att göra tillställningen till en tradition. I år sökte man EU-pengar från Gagnefs kommun och beviljades ett bidrag på 11 000 kronor.

Under den kommande veckan är programmet fullspäckat med aktiviteter. Eller vad sägs om släktforskning, musikcafé, trädgårdsdag och tunnbrödsbakning.

Mer läsning

Annons