Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här växer minnena

Annons

Det prunkar i Rosenträdgårdens rabatter. Krassen lyser röd, rosorna doftar. Tomaterna vilar i skuggan, i ett annat hörn sallad, vinbär och potatis.

Allt är ordnat på ideell väg, med personalens gröna fingrar och anhörigas entusiasm, till glädje för Örjesbogårdens boende.

Hildur har släppt vävstolen för en stund, Märta pusslet. En elvisp surrar, det blir sockerkaka till eftermiddagskaffet, i bästa fall intaget under Rosenträdgårdens parasoller. Märta och Hildur nyper och luktar på blad och blommor.

- Vi är ganska stolta över vår Rosenträdgård. Margit, Cecilia, Anita... en hel personalgrupp har engagerat sig, bytt frön, perenner, köpt blommor sått och planterat, berättar Mari Hammar på Örjesbogårdens dagverksamhet.

Hon tar ut Märta och Hildur till blommorna. Med ny slät stenplattsättning kan äver rullstolsburna leta sig till Rosenträdgården.

- Att bara få gå omkring och i lugn och ro titta, känna och fundera över buskar och blommors namn väcker kära minnen, säger Mari.

Sjuksköterskan Cecilia Berg, en av Rosenträdgårdens drivande krafter, berättar att växtvalet engagerat både personal och anhöriga.

- Allt är inte klart. Vi förväntar oss spaljéer med klängväxter i vårt gröna rum. Rosenträdgården har engagerat och nästan varje dag fungerat som ett gemensamt samtalsämne. Växer det? Behövs det vatten, näring eller ny jord...

Mer läsning

Annons