Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här växer framtidens fotbollsstjärnor

Annons

Stormatcher i Portugal i all ära men på Vanåvallen lär sig morgondagens toppspelare grunderna till det gröna fältets schack. Men också skillnaden på rätt och fel.

Totalt är det 96 barn och ungdomar från hela kommunen som deltar i landslagets fotbollsskola, som i Vansbro arrangeras av Vansbro AIK.

Det är ungefär lika många tjejer som killar som under veckan spelar och leker på Vanåvallen. Men det är inte bara fotboll som står på schemat i veckan utan också samarbetsövningar och undervisning i etik och moral.

- Ungdomarna läser till exempel om någon händelse och pratar sedan om huvudpersonerna har gjort rätt eller fel, säger Håkan Larsson, föreningsansvarig för landslagets fotbollskola i Vansbro AIK.

Håkan Larsson och hans förening hoppas på att väcka ett fotbollsintresse hos deltagarna.

På läktaren, längst ena långsidan, sitter Fanny Elofsson, Lovisa Thorvall och Felicia och hennes syster Emma Wanfors. De äter sin medhavda lunch som består av nyponjuice och smörgåsar samtidigt som de kisar i solen. De berättar att fotboll är roligt men inte det viktigaste.

- Det ska vara kul. Det gör inte så mycket om man förlorar en match, säger Lovisa Thorvall och de andra håller med.

I veckan har de spelat fotboll och lekt lekar.

Vid den norra kortsidan står Patrik Berglund, han tycker också att det viktigaste är att ha roligt. Han berättar stolt att hans lag har besegrat ett tjejlag även om Patrik föredrar att träna istället för att spela match.

- Då får man hålla på med koner. Annars är ishockey också kul, säger Patrik Berglund.

Patriks idol stavas Zlatan Ibrahimovic. Tjejerna på läktaren håller med Patrik men lägger till några fler namn på idollistan.

- Hanna Ljungberg, Henke Larsson och Fredrik Ljungberg är mina favoriter, säger Fanny Elofsson, samtidigt som hon tar en ny tugga av sin smörgås.

DANIEL SAMUELSSON

Mer läsning

Annons