Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här växer det mesta

Annons

- Vi har varit bortresta i två veckor nu. Jag önskar jag hade haft mer tid till att förfina trädgården, säger Eva.

- Vädret har inte heller varit det bästa. Många växter har regnat sönder eller blivit tunga, och ogräs frodas när det regnar.

Evas trädgård - för den är enbart hennes verk; maken Jan klipper bara gräset - utmärker sig verkligen. Blommor, buskar, träd och dammar kompletterar varandra och skapar en vacker helhet.

- Jag har väl inte planerat trädgården så mycket. Jag blir inspirerad och vill alltid förnya den med att plantera något nytt.

Inte nog med att trädgård är och alltid har varit Evas stora intresse - enligt maken Jan går all hennes lediga tid till växter och blommor - så använder hon även sina gröna fingrar i sitt yrke. Hon jobbar nämligen som florist på Torsångs Handelsträdgård.

- Men jag tröttnar aldrig, intygar hon.

Som av bara farten drar hon upp lite nate när hon passerar någon av sina många rabatter.

Ingen rast, ingen ro blir det ens på vintern. Då ägnar sig Eva åt krukväxter.

Och de första fröna ska planteras redan i januari.

Sitt enorma intresse förklarar hon med att hon "tycker om blommor".

- Eller, äh, det är väl någon sjukdom, skrattar hon.

Rosor, perenner, enar, buskar, liljor... Om någon besökare bestämmer sig för att räkna alla olika sorters växter på söndag, kommer det att ta sin tid.

- Ja, den siste som försökte sig på det var min dotter och hon kom upp i 300 olika växter. Men jag vet inte hur många olika blommor jag har i dag.

Besöken på söndag välkomnas hjärtligt.

- Ja, det är alltid roligt att få visa upp det man har kämpat så hårt med. Man får också träffa mycket nytt folk, som är lika intresserade av trädgårdar som en själv.

Fotnot: Tidningen Land arrangerar Öppen trädgård, där 100 privatträdgårdar landet runt är öppna mellan kl 12-18 på söndag. I Dalarna kan man också besöka Gullan och Kurt Eldh, Päronvägen 8 i Krylbo, Britt-Marie och Allam Gilén, Karl Trotzigs gata 22 i Hedemora, Sven Ottosson och Iréne Tysk Villa Blåkulla, Lövnäs 67 i Älvdalen, Inga-Lis Larsson, Hansesgatan 10 i Borlänge.

MIRA PALOMÄKI

Mer läsning

Annons