Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här vann ordet lätt över tv:n

Annons

Det skrivna ordet, kryddat med gemenskap, firande triumfer -och tv:n stod mörk och tyst.

Lyrik, prosa, musik, sång, bilder på duk och "lite gnäll" stod på programmet när författaren Erik Yvell presenterade sin 25:e bok, med titeln Den pölen ger mig huvudbry.

Ungefär 35 personer hade kommit till kulturkvällen i Västerfors bystuga och de bjöds på ett variationsrikt, underhållande och i vissa stycken överraskande program.

Erik Yvells nya bok är till viss del en hyllning till poeten Emil Hagström, som skulle ha fyllt 100 år i år. Boktiteln är hämtad från en strof i Hagströms tänkvärda dikt "Gud Fader och dypölen".

Författaren inledde med en betraktelse "kring den dag som förr hette Menlösa barns dag" och funderade kring vad som skulle ha hänt om inte stjärntydarna och snickaren Josef följt sina drömmar.

-Inte var det då bara gubbarna som var galna i makt, gummorna var också rätt så förhärdade. Och just i den tiden gav till på köpet plötsligt en liten parvel världens etablerade knä-skälva. Liten tuva stjälper, inte bara i talesspråket, ofta stort lass, sade Erik Yvell och konstaterade att oberäkneliga ting sker i världen och ofta är det de misstrodda och aldrig riktigt räknade som står för de mest överraskande bedrifterna.

Han avhandlade också "lite gnäll" och slog fast att maktsugenhet kan ställa till det, i landsting, landsortskommuner och kyrkliga sammanslutningar:

-Det kan ju någon gång också hända att makten sätter sig över rätten, trots att de flesta vet att det som viskats i lönn ändå en gång kommer att ropas ut från taken.

Marijke Vreeswijk och Agneta Yvell växelläste ur den nyutgivna boken, Jerry Andersson och Ragnar Nyberg visade en årskrönika i bild, Peter Dahlkvist sjöng några visor och Ann-Sofie Rönnegård framförde, till dragspelsackompanjemang av Olle Hampus, bland annat Frödings Elin i Hagen.

Deltagarna bjöds också på en världspremiär när Ann-Sofie Rönnegård framförde en egen tonsättning av ett stycke lyrik av Ralp Hodgson, en 1800-talspoet från England.

Publiken trivdes och tv:n -till helgernas och ledighetens ära fylld av program om ditt och datt, från när och fjärran -fick finna sig i att bli utklassad.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons