Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här studerar arbetarklassen

Annons

- Vi har arbetat i flera år med att försöka få fler från vårt eget län att studera. Andelen högskoleutbildade i Dalarna har tidigare varit lågt.

Av länets högskolestudenter har 37,4 procent arbetarbakgrund, visar undersökningen. Högskolan i Dalarna tangerar därmed andelen människor med arbetarbakgrund i åldersgruppen i riket som helhet, vilken bedöms vara 37 procent.

Strax efter på listan kommer två andra mindre högskolor: Högskolan i Kristianstad och högskolan i Trollhättan/Uddevalla.

Längst ner på listan hamnar Handelshögskolan i Stockholm där endast fem procent av de nya studenterna 2000/2001 hade arbetarbakgrund. En förklaring till den låga siffran är att flertalet högskolestudenter rekryteras från närområdet. I Stockholm är andelen med arbetarbakgrund förhållandevis låg.

Leif Borgert förklarar att framgångarna i rekryteringen vid Högskolan i Dalarna är resultatet av tre satsningar:

Ett etablerat samarbete med länets kommuner, gymnasieskolor och andra lärcentra, för att steget från gymnasium eller Komvux till högskolan inte blir så stort.

Ökad andel distanskurser, till exempel via internet eller telebild.

Förberedande utbildningar som tekniskt basår, vilket möjliggör för andra än naturvetenskapligt skolade att utbilda sig till exempelvis ingenjör.

Men den sociala snedrekryteringen till högskolan fortsätter om man tittar på hela landet, konstaterar Högskoleverket.

Genomsnittlig andel studenter med arbetarbakgrund i riket var 26 procent, samtidigt som motsvarande åldersgrupp med samma bakgrund utgör 37 procent av landets befolkning.

- Det är inte säkert att alla högskolor har samma målsättning som oss, resonerar Leif Borgert och berättar att Högskolan i Dalarna ställt sig frågan varför man söker till högskolan.

- Svaret som vi fått är att det är viktigt att man har kompisar, föräldrar och anhöriga som stöttar och driver på. De som inte har föräldrar som studerat har kanske inte det stödet.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons