Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här stjäls flest bilar

Annons

I Sverige stjäls det 50 000 bilar årligen. Bilstölder och bilinbrott är de vanligaste förekommande brotten i Sverige, men det är sällan som någon förövare grips och åtalas. Det visar en kartläggning som kvällstidningen Expressen gjort.

Erik Gatu, kommissarie vid polisen i Dalarna, säger till Expressen att det varit en rejäl ökning av bilstölder i Dalarna det första halvåret i år.

Bara i Hedemora och Säter har cirka 100 bilar stulits det senaste året. Oftast är det bilmodeller av lite äldre årsmodell som stjäls. Södran har tidigare kunnat konstatera att de äldre Saab-modellerna är populära bland biltjuvarna.

- Biltjuvarna siktar ofta in sig på halvgamla bilar, 80-talare, de har ju inte lika bra stöldskydd som nya bilar, säger Rolf Johansson vid polisen i Avesta.

Vilka är det som stjäl bilar?

- Oftast är det missbrukare som stjäl en bil för att kunna förflytta sig från a till b. Vanligtvis återfinns dessa bilar utan alltför stora skador. Dörrlås och tändningslås brukar vara sönderbrutna.

Polisen föreslår att bilägare monterar loss batteriet för att skydda sin bil, eller monterar in dolda strömbrytare som hindrar tjuven från att tjuvkoppla bilen. Det kan löna sig att kosta på sig ett stöldskydd, exempelvis en rattkrycka eller ett billarm.

- Eller köp en helt ny bil, säger Rolf Johansson.

Stulna bilar av lyxmodell återfinns i regel inte, många av dessa "försvinner" utomlands.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons