Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här skulle det bli golfbana

Annons

- Ja, området är ju på 20 hektar (200 000 kvadratmeter), säger Jan Björk till NLT.

Han är kassör i föreningen Stockholms fjällkolonier som äger Fängenhällarna.

Planerna på att bygga en golfbana presenterades för några år sedan. Åren runt sekelskiftet var det flera spekulanter som visade intresse för den stora fastigheten en bit ovanför Väsman.

- Men sedan kom börskrisen och då försvann intressenterna, säger Jan Björk.

Fortfarande har föreningen samtal med ett antal spekulanter. Ägaren vill få ut åtminstone 506 000 kronor som är taxeringsvärdet på fastigheten.

- I de diskussioner som vi har i dag så fattas det en bit till den nivån, konstaterar Björk.

Någon av spekulanterna vill bygga om och riva vissa delar av anläggningen och bosätta sig här. Företrädare för kollektiv har också hört av sig.

- Och så finns det de som vill montera ned byggnaderna och ta hand om det fina grova trävirket för att sedan använda det för tillverkning av möbler.

Fängenhällarna har inte använts på många år och byggnaderna har utsatts för en hel del skadegörelse. Bland annat av den anledningen har ägaren tvingats sätta igen alla fönster.

- Vi borde ha sålt anläggningen för 20-25 år sedan. Men nu får vi vänta tills det kommer rätt bud.

Tidigare drev och ägde Stockholms Fjällkolonier också två kolonianläggningar i trakten av Åre. Dessa såldes dock i slutet av 70-talet och intäkterna från försäljningen gick till köp av aktier.

- Börsnedgången har naggat lite på aktiedepån men vi har klarat oss bättre än börsindex. Depån innehåller i dag aktier värderade till över tio miljoner kronor.

- Årligen satsar vi en del av avkastningen, minst 250 000 kronor, på att stötta föreningar som har till uppgift att hjälpa barn. Bris (Barnens rätt i samhället), handikapporganisationer och stadsmissionen hör till dem som brukar få hjälp, upplyser Björk.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons