Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här skapas 70 nya jobb

Annons

Att kunna köra produktionen under årets alla dagar är en av förutsättningarna som Stora Ensos ledning angett för att den nya pappersmaskinen ska byggas. I dag stoppas driften vid storhelger, som jul, nyår, pingst och midsommar.

Ingen året runt-drift, ingen miljardinvestering.

Förhandlingarna om driften har pågått sedan i vintras. Företaget har lagt ett slutbud till facken. Pingsten 2004 ska bli första storhelgen då produktion pågår enligt avtalet. SIF, Ledarna och CF har godkänt förslaget till lokalt avtal, medan Pappers och företaget ännu inte är överens i alla delar.

- Det är en stor förändring för skiftarbetarna att börja jobba storhelg, det förstår vi, säger produktionschef Per Skyttner.

Men han tror ändå att avtalet blir så pass bra att facket ska acceptera det. Företaget pekar på att:

o Man går från fem till sex skiftlag, något som skapar 70 nya jobb.

o Arbetstiden för skiftgående kortas med cirka tio procent till runt 180 skift per år. Man arbetar hälften av årets dagar, är ledig hälften. Med bibehållna löner.

o Dagjobbare får arbetstiden kortat med en timme i veckan, och lönehöjning med 3,5 procent.

- Årsarbetstiden för de skiftgående blir den lägsta i branschen, säger Per Berglund, administrativ chef.

Semesterperioden för skiftgående blir 20 dagar. Detta för att få ihop schemat. Dessutom ingår ett antal femdagarsledigheter. I dag, på fredag och på tisdag ska alla anställda få information. Fem möten genomförs. Utskick har också gjorts till hemadresserna.

Det nya upplägget

blir två förmiddagsskift, två eftermiddagar, två nätter, sedan sex lediga dagar.

Sonny Waern, Pappers ordförande på bruket, är ännu försiktig i att kommentera läget. Drygt 400 personer jobbar skift i dag.

Pappers har inte sagt slutligt ja till avtalet. Men klart är att facket utsätts för ett hårt tryck om företaget talar om slutbud och miljardinvestering:

- Vi är inne i ett avgörande skede.

- De har lagt ett slutbud till oss, konstaterar Sonny Waern.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons