Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska Holland kora en mästare

Annons

Vädret var inte det allra bästa på tisdag förmiddag och snön vräkte ned, trots det var isen förhållandevis bra enligt ihärdiga entusiaster. Till veckan börjar alltså på allvar, de hädanefter återkommande tävlingarna, och de invigs på kvällen med festliga arrangemang.

- Bland festligheterna bör väl paraden från S:t Mikael och Draken till kajen nämnas, då allmänheten är hjärtligt välkommen att delta med egna flaggor och facklor, vidare erbjuds uppvisning av Orsa Konståkningsgrupp, ett mindre fyrverkeri och sång av Pilar Pineda samt arrangörer runt arrangemanget som deltar, säger Sonja Sys.

Enligt holländska turister som enbart gästar Sverige för att få möjlighet att åka långfärdsskridsko på hållbar is, är isen obefintlig eller icke tillförlitlig i hemlandet, eftersom vintrarna varit för varma på senare tid.

- I Holland är långfärdsskridsko den största vintersporten och många är väldigt engagerade i just skridskoåkning, säger en holländsk busschaufför, som vistas på orten med sina landsmän med anledning av denna tilldragelse.

Trots snöfallet måste det ändå medges att det ser lockande ut att med några bestämda skär segla iväg ut över Saxviken på stelfruset vatten.

INGELA BERNHARDSSON

Mer läsning

Annons