Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska farmarna göra upp

Annons

Elva nya deltagare flyttar in på gården på tisdag. Producenterna för programmet vill fortfarande inte avslöja deras namn, men de lovar att det blir ett spännande gäng som flyttar in på dalagården.

Elva personer från hela landet, 20-64 år gamla, kommer i tio veckor att leva lantliv med mjölkning och mockning - men utan rinnande vatten och andra moderna bekvämligheter. Varje fredag får en person lämna Farmen. Den som blir sist kvar vinner - och får en halv miljon kronor.

Hedemora sockens jordägare har hyrt ut torpet till Strix Television som producerar programmet. Torpet har varit bebott sedan 1600-talet och stugan byggdes någon gång på 1800-talet.

Just nu pågår ombyggnadsarbete på gården. Torpstugan byggs om så att den ska passa i sin nya roll som boställe för Farmendeltagarna. Det betyder att allt i huset har gjorts om så att det ska se så slitet ut som möjligt.

Allt modernt husgeråd har tagits bort, några gamla kastruller och en vedspis har ställts in i köket. En stereo och en symaskin får vara kvar.

För övrigt är allt det nya omodernt, det är dammigt och luktar mögel, elva obekväma sängar har ställts på övervåningen. Taket i sovrummet kommer utan tvekan att släppa in solsken på morgonen, eventuellt en och annan fågel.

En annan nyhet är att nu kan tre av Farmendeltagarna gå på dass samtidigt. Det finns nämligen tre platser på samma utedass.

Den gamla åkern plöjdes upp igen och just nu kan man se att det i alla fall blir potatis på bordet i år. Mer vill man inte avslöja, men det ska bli mindre mat än i fjol och deltagarna ska få jobba hårdare får att stilla hungern.

Än så länge är ladugården tom, men nya djur kommer snart att flytta in på gården.

De ansvariga från produktionsbolaget är ganska förtegna om förändringarna i årets Farmen, det måste bli en överraskning för deltagarna. Men en av överraskningarna kan bli att de nya deltagarna kommer till en stuga där inget är klart. I fjol var allt i ordningsställt när deltagarna anlände till Vimmerby.

I år blir det tuffare förutsättningar för deltagarna på Farmen. För övrigt är upplägget sig likt, reglerna är desamma: en person lämnar Farmen varje fredag och utser nästa storbonde som fördelar arbetet, en kämpe utser sin motståndare och dessutom blir det sedvanliga intriger, internt bråk och annat smått och gott från dokusåpavärlden.

Inspelningsplatsen i Hedemora ansågs vara den bästa tänkbara, inte minst på grund av den direkta kontakten med sjön. Närmaste granne finns på åtta kilometers avstånd och det är inte lätt att hitta till gården.

Farmen hade i snitt 1,2 miljoner tittare varje vardagskväll förra året och var en tittarsuccé för TV4. Hur det blir i år återstår att se. Två saker kan man vara säker på : deltagarna får en tuff sommar i Dalarna och minst 1,2 miljoner myggor kommer att finnas på Farmens gård vid Myggsjön varje kväll.

MIRA MICIC

Mer läsning

Annons