Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska elever lotsas in i framtiden

Annons

Årets upplaga av gymnasieskolans framtidsmässa är den tredje i ordningen. Den 8 april slås portarna upp för en dag fylld av föreläsningar och seminarier.

- Vi skulle behöva en vecka i stället för en dag, säger projektledare och mässgeneral Rolf Andersson.

Efter de två första framtidsmässorna är det tid för den tredje och mest kompletta mässan. Ett arrangemang som riktar sig till alla eleverna på skolan.

För elever i årskurs ett ska mässan fungera som en slags inspirationskälla, för tvåorna blir det ett sätt att blicka framåt på utbildningar efter gymnasiet, och avgångseleverna ska fundera på jobb eller högskoleutbildning efter gymnasietiden.

- Eleverna ska släppa vardagen och komma till skolan som besökare, säger rektor Lars Davidsson.

Eleverna kommer att få svar på många funderingar, som till exempel hur arbetsmarknaden ser ut i Leksand eller vilken utbildning som fordras för drömyrket.

Framtidsmässan ska ge framtidsinspiration till eleverna. Efter några år hittar förhoppningsvis eleverna "hem" igen? Mässan är också ett sätt att profilera Leksands gymnasium.

Från början arrangerades Framtidsmässan i mindre skala. Nu har den blivit hela kommunens angelägenhet. Hela 60 utställare väntas visa upp sig och det bjuds på en hel rad föreläsningar och seminarier. Förra året invigde landshövding Ingrid Dahlberg mässan. I år är det en rad gymnasieföredettingar, med Daniel Wallentin i spetsen, som öppnar portarna. Wallentin, som för övrigt var den yngsta eleven på Dramatiska institutet i Stockholm.

- Det är klart att vi är stolta, säger Lars Davidsson.

Nytt för i år är inspirationsföreläsningar som riktar sig till redan yrkesverksamma (anställda och företagare) i Leksand.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons