Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska de stökiga in bakom lås och bom

Annons

För många år sedan fanns det arrestlokaler i både Idre och Särna. Men sedan polisstationen i Särna stängdes har det inte funnits någon arrestlokal i norra Dalarna.

- Det har inneburit att vi ibland tvingats köra ner människor till Mora. Vid andra tillfällen har vi fått skjutsa omkring omhändertagna besökare i olika stugbyar då de kastats ut eller nekats inträde till festlokalerna på Idre Fjäll, säger Lennart Hjelm på idrepolisen.

Det innebär att stökiga personer har fått skjuts av polisen till sina stugor då lämplig lokal att förvara dem i saknats. Att köra till Mora har tagit för lång tid.

- Därför hade vi helst sett att vi fått lokalerna i Idre i ordning gjorda. Men Särnas gamla polisstation var mycket bra och nu har vi ett alternativ inom rimligt avstånd trots allt, säger Lennart Hjelm.

För att klara av att öppna arrestlokalerna Särna krävs en hel del arbete med lokalerna.

Parallellt med det har 18 arrestvakter utbildats för att kunna hoppa in med kort varsel.

- Vi kommer inte att ha någon som har jour, utan när det blir aktuellt att nyttja arresten, då får vi ringa in dem som behövs, förklarar Lennart Hjelm.

Ett problem som återstår att lösa är släppandet av de omhändertagna och deras transport tillbaka till deras hem eller stugor.

- När det gäller att släppa dem kommer det att ske genom en lösning och samordning över telefon med vakthavande befäl. Sedan ska den släppte också transporteras tillbaka. Vi kan inte bara släppa ut dem i vinterkylan, förklarar Lennart Hjelm.

Inom kort ska den nya arrestlokalen klunna tas i bruk.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons