Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här sätts säkerheten främst

Annons

En sådan olycka skedde för några år sedan med tragisk utgång i Torneälv. Därefter har kraven på de som arrangerar forsränningar skärpts betydligt.

I Idre finns sedan flera år Dennis Franzén med eget äventyrsföretag. Att paddla i forsar som snarare är rena vattenfall är något som Dennis gör med glädje. Men när han tar sig an skolklasser och turister så handlar det om ett seriöst säkerhetstänkande.

- Numera är alla som jobbar åt mig licensierade och har genomgått den utbildning som Svenska sjöfartsverket kräver, förklarar Dennis Franzén.

När tidningen träffar honom så är det mitt i en överraskningsövning. En flotte med fyra paddlare har glidit ifrån övriga för att sedan kapsejsa i en av Storåns strida forsar.

En deltagare har tagit sig i land och irrar chockad och skadad omkring. En annan är svårt skadad men har flutit in till strandkanten medan en tredje ligger med ansiktet neråt i det kalla vattnet och den fjärde saknas.

- Det är förutsättningen och läget när de andra kommer ner i forsen. Det gäller då för dem att visa vad de lärt sig under kursen, förklarar Dennis Franzén.

När de fyra mindre en- och tvåmanskajakerna, så kallade hot dogs, kommer in i forsen har de paddlande fullt upp med att själva ta sig igenom forsen. Samtidigt inser det den olycka de hamnat i. Visserligen med markörer och två dockor, men det kunde ha varit allvar.

Snabbt splittrar de sig och två kajaker når den docka som ligger med ansiktet under vattenytan. Där sätts konstgjord andning och hjärtmassage omedelbart igång, medan de övriga tar sig an den chockade liksom den skadade forsrännaren.

Hela tiden övervakas deras agerande av Dennis och ytterligare några instruktörer.

- Det hela gick bra och efter den genomförda utbildningsveckan har jag nu fått ytterligare några som är licensierade och kan hjälpa mig i min verksamhet, förklarar Dennis.

- Men samtidigt som de här kurserna ger mig medhjälpare med nödvändig utbildning, så har alltfler från andra orter passat på att gå kurserna, fortsätter Dennis.

- Det var kanske inte så jobbigt men oerhört kul och jättenyttigt att gå kursen, säger Yvette Staffansson, som nu fått det intyg som behövs för att guida turister nedför forsarna i Storån och Österdalälven.

Med på den här vårkursen var också några blivande forsrännare som kommer att jobba vid Branäs i norra Värmland.

För Dennis Franzén handlar det om att inte vara rädd för att ta sig vatten över huvudet när han ger sig ut i forsarna, men då handlar det om när han paddlar för sitt eget nöjes skull, eller för tävlande.

Blöt blir han dock i sitt jobb och det blir också de som följer med honom utför forsarna i Storån eller Österdalälven.

- Så här års är det högsäsong för oss med alla skolresor som finns i Idre. Nu kör vi mellan tre och fyra turer varje dag, berättar Dennis.

För de lärare och föräldrar som ser sina ungdomar sätta sig i de smala hot dogs eller de lite större flottarna kan det vara skönt att veta att säkerheten är optimal.

Men blöta blir deltagarna.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons