Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här rullas blivande riddare

Annons

Lena Sevdin-Lund och Laila Berggren jobbar på kyrkans öppna förskola. De är ledare för riddarskolan som just nu turnerar bland Borlänges fjärdeklassare.

I torsdags var det Ornässkolans tur. Lena och Laila kom dit klädda i medeltidskläder. Det är sjunde gången fyrorna på Ornäs har riddarskola, och de har fyra gånger kvar innan de blir dubbade till riddare i Torsångs kyrka den 18 maj. De har jobbat med olika teman under våren. I dag ska det handla om vänskap.

- Vänskap handlar om att kunna lita på varandra, och det ska vi prata om i dag, säger Lena.

- Vem litar du på?

Barnen pekar på varandra.

- Det skulle vara tråkigt om man inte kunde lita på någon, då skulle man ju inte kunna berätta saker för varandra, säger en kille.

Sen blir det dags att göra några övningar där man måste lita på varandra. Barnen ska använda sig själva till att bygga ett rullande band, som i en chokladfabrik. Men de ska inte frakta choklad-bitar, utan varandra.

- Försök att inte skratta, för då får man väldigt vingliga armar, säger Lena till de fnittriga riddarna på golvet.

Alla skrattar, men de lyckas ändå "frakta" fram sina kompisar som ett rullande band, först över huvudet, sen stående.

Nästa uppgift blir att skriva ett vykort till någon som behöver en vän. Några skriver till grannen eller någon i klassen, andra till kompisar i Indien och USA. Ledarna samlar ihop korten för att frankera och skicka iväg.

Därefter samlas eleverna igen för att skicka runt en boll och berätta sina tankar om vänskap.

- Vänskap tycker jag är att ha kul tillsammans, börjar Lena och skickar bollen vidare.

Några tankar som kommer upp är att vänner är bra att ha, vänner kan man lita på, och att en vän är någon man kan leka med.

När alla har haft bollen så får de blivande riddarna varsin röd sten, vänskapsstenen.

- Idén till riddarskolan fick jag när jag jobbade i Avesta, säger Lena efter lektionen.

- Men jag vet att det finns många olika riddarskolor runt om i landet. Det hela går ut på att lära sig sådana här viktiga saker på ett kul sätt. Om man leker och har roligt medans man lär sig så går det verkligen in. Det här är ju kunskaper som är viktiga att ha med sig hela livet.

Riddarskolan är en del av undervisningen. Den hålls på skoltid och varje lektion är 40 minuter. Ämnen som tas upp är tålamod, ärlighet, vänskap, tjänst- villighet och trofasthet.

Gropen ordnar många andra aktiviteter för barn, bland annat har de gjort påskvandringar för tvåorna.

CHARLOTTE YOUNG (PRAOELEV)

Mer läsning

Annons