Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här riskerar hon livet

Annons

Ingenstans kan Helena och hennes ledarhund känna hjälpande markeringar och trottoarkanter. Korsningarnas trottoarkanter är utslätade. Synskadade med vit käpp eller ledarhund med uppmaning: "sök kant" har inget att känna/rätta sig efter.

- Behöver jag säga att jag känner mig rädd. Helena Fridlund saknar tickande trafikljus i korsningen Trotzgatan-Svärdsjögatan. Värsta korsningarna Vasagatan-Promenaden över Svärdsjögatan har blivit en mardröm.

- Falu kommuns syn och respekt mot handikappade kan ses som ett utrotningshot, tycker Helena. Jag vill kunna leva ett vardagsliv och röra mig självständigt. Men jag fasar på väg till jobbet eller ärenden på stan.

- Svärdsjögatan är livligt trafikerad med tät busstrafik, snart ska det gå tåg här. Det är massor av cyklister, bilar med ganska hög fart upp och ner mot Lugnet.

- Dragspelsbussarna har dessutom motorn bak, vilket gör att man "lyssnar in" och tror att motorfordonet passerat.

Helena, som är aktiv inom synskadades förening, har skickat en skrivelse till gatukontoret om hindren efter Svärdsjögatan. Men hon har inte fått svar. Hon har också bjudit in gatuchefen Anders Liljekvist till synskadades "hearing".

- Gatukontoret hävdar att de märkt upp övergångsställena efter cykelbanan så att vi "blindstyren" ska veta när det dyker upp en tvärgata. Men markeringarna är oidentifierbara, varken jag eller min hund känner någon kant.

- När jag uppmanar Oline - sök kant blir hon förvirrad.

I korsningarna Vasagatan, Promenaden och Svärdsjögatan har Helena redan utsatts för flera otäcka incidenter med bilar och bussar nästan in på skinnet.

Gatuchefen Anders Liljekvist påpekar att gatukontoret byggt en rad hastighetsdämpande åtgärder, markerade gatuplattor för cyklister, inline i eget körfält och gångtrafikanter närmast fastigheterna. Bilister har dessutom väjningsplikt innan de kör ut på Svärdsjögatan.

Anders Liljekvist tillägger att gatornas ombyggnad har planerats tillsammans med synskadade och handikapporganisationer.

- Men vi får givetvis lyssna in och följa upp förändringarna, säger.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons