Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här råder vita tiden

Annons

När ateljén i Stockholm blev alldeles för liten letade de från Söderhamn i norr till Jönköping i söder efter en lämplig lokal med generös takhöjd. Gärna så avsides som möjligt.

En regnig dag fann de en frikyrka till salu i Lumsheden, två mil utanför Svärdsjö. Nu har kyrkorummets rosa väggar målats vita för konstens skull. Och en ny tid väntar för familjeterapeuten Stefan och sjuksköterskan Maria.

Men att det skulle bli galleri av deras nya ateljé var aldrig meningen. Det bara blev så, när Lundells gallerist kom med förslaget.

- Vi har aldrig haft några planer för konsten, men nu är det bara att resignera. Det är bara så att konsten vill något med oss, säger Maria Himmelsfjärd.

För henne blev mötet med Stefan det första steget in i målandet, och vägen ur en svår period.

Nu har det gått några år sedan de första tavlorna, men där en altartavla förut fanns hänger nu Marias första verk, som hon kallar Falling. Figuren som faller, ur det mörka och in i det ljusa, har utsträckta armar och ser på håll ut lite som ett kors. När några gamla församlingsmedlemmar såg detta erbjöd de Stefan och Maria att dekorera en kyrka i Sandviken. Det blev deras första jobb som nyinflyttade i Lumsheden.

- Vi har blivit mycket väl emottagna här, säger Stefan, som tycker om att ha nära till naturen.

Materialet till sina konstverk samlar han ofta i skogen. Annars är havet en stor inspirationskälla. I båten på Östersjön skriver han och Maria poesi. Vit tids poesi.

- Vit tid är när man bara är här och nu. Framtiden och det förflutna försvinner och man upplever fullständig frid. Det är en slags andlig upplevelse, säger Maria.

Vid hennes fötter ligger den vita boxern, Dash. Och snart ska även den före detta kyrkans yttre byta färg från gult och brunt till - just det, vitt. Och innan snön faller ska säkert flera konstintresserade ha hittat till Lumsheden.

Den 2 augusti är det invigning med vernissage för Ulf Lundells konstutställning i den före detta kyrkan.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons