Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här överlever företagen

Annons

Enligt en rapport från Jobs and Society har nyföretagandet i Sverige minskat dramatiskt under år 2001.

Gagnef tillhör de kommuner där minskningen är störst, femma från botten med ett ras på 46,3 procent.

- När jag läste det blev jag både förvånad och upprörd. Kommunen får oförtjänt dålig reklam. Det var ju bara några månader sedan Gagnef hyllades för att inte ett enda nystartat företag gått i konkurs på fem år, säger Jaak Kerstell och tillägger att bara en handfull kommuner i hela landet har lika bra "överlevnadsstatistik".

Han gjorde en djupdykning i statistiken och "kom upp" med en annan bild av nyföretagandet:

- Det ligger på en stabil nivå. Under de tre senaste åren har det startats 40, 57 respektive 38 nya företag i Gagnef. För ett år sedan hade vi alltså kunnat skryta med en 40-procentig uppgång i nyföretagande. Men även om det var en "dramatisk" ökning var den tillfällig och under fjolåret återgick nyföretagandet till en för kommunen normal nivå.

Kerstell har svårt att förstå logiken i att ett ovanligt bra år används för att frammana bilden av ett dåligt företagsklimat och ett näringslivspolitiskt misslyckande.

Men Gagnef ligger ändå under länsgenomsnittet på 4,45 nya företag per 1 000 invånare.

- Vi är inte exceptionellt bra, men heller inte exceptionellt dåliga. När man relaterar antalet nya företag till antalet invånare ligger vi åtta bland länets 15 kommuner. Per 1 000 invånare startades 3,78 företag i Gagnef, vilket bara är något lägre än i Borlänge, där 4,32 startades.

- I flera dalakommuner startades i fjol betydligt färre företag än i Gagnef. I det läget är det horribelt att framställa Gagnef som sämre än alla andra, säger Kerstell, som dock betonar att antalet nya företag inte är något mått på förutsättningarna och livskraften för den lokala företagsamheten.

- Företagens överlevnad är minst lika viktig. Det spelar mindre roll hur många företag som startas om de flesta går i konkurs efter något år, anser kommunalrådet.

Han tillägger att kommunens politiker inte är nöjda och eller overksamma.

- Även om statistiken tyder på att de Gagnefsbor som startar företag har väl genomtänkta företagsidéer, får hygglig service av kommunen och att långivarna gör seriösa prövningar finns det alltid sådant som kan bli bättre. Därför har vi under den senaste tiden haft en person anställd för att besöka de mindre företagen och ta del av deras synpunkter och önskemål. Det är ett sätt att utveckla vårt näringslivsarbete, förklarar Jaak Kerstell.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons