Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ökar systemet

Annons

Erik Bergström, som varit butikschef från början, konstaterar att butiken inte känner av den omdiskuterade privatimporten av öl, vin och sprit. Den ligger inte geografiskt så till att den blir direkt berörd.

Någon statistik över varifrån kunderna kommer finns av naturliga skäl inte, men Erik Bergström tror sig veta till vilka kunder butiken säljer mest.

- Vi lever mest på genomfartstrafiken. Skulle vi sälja enbart till ortsbefolkningen skulle det inte bli mycket sålt, säger han.

Bag-in-box, alltså trelitersdunkar med vin, och starköl är det som säljer bäst. Av sprit säljer butiken det mesta. Ingen sort är särskilt dominerande.

Genom att butiken ökat sin omsättning har den också fått utöka sitt sortiment. Från början hade den 650 av Systembolagets 3 500 varor. Nu finns omkring 750 olika varor i sortimentet.

Före den 2 juni 1999 fanns fem utlämningsställen i kommunen. Två av dem, i Djurås och Gagnef, stängdes i och med att butiken öppnade. De övriga, i Mockfjärd, Björbo och Dala-Floda, finns kvar, men får numera bara en leverans per vecka - mot tidigare två.

- Omsättningen vid utlämningsställena har sjunkit. Kunderna kommer tydligen till Djurås och handlar, säger Erik Bergström.

Butiken fyller tydligen den funktion som den var tänkt att göra.

- Som det känns i dag behöver ingen fundera över om butiken ska vara kvar eller inte, menar butikschefen.

Fem butiksanställda och en städare får sysselsättning genom försäljningen. Sommartid ökas butiksstyrkan till åtta personer.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons