Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här möter anhöriga förståelse

Annons

Vad är demens?

Är jag anhörigvårdare eller dotter?

Frågorna är många och stora för anhöriga till gamla och sjuka människor.

- Jag minns så tydligt känslorna efter det första anhörigmötet, säger en av deltagarna i gruppen.

- Jag hade svårt att sova när jag tänkte på allas olika svåra situationer. Jag var alldeles tagen, tänk hur en människas öde kan suga musten ur en anhörig.

De träffas i Edshultsgårdens gillestuga. Blommor och levande ljus står på bordet och det doftar av kaffe och fikabröd. Stämningen är varm. På onsdagar ses gruppen av anhöriga för att prata och utbyta erfarenheter. Det är en viktig verksamhet. Deltagaren fortsätter:

- Nu förstår jag att jag inte är ensam i min situation. Mötet med andra i samma sits ger kraft och hopp.

Att vara anhörig är en svår uppgift. Särskilt när någon nära drabbas av demens. Personlighetsförändringar är både känsligt och sorgligt att bemöta. Agneta Hysing är cirkelledare och initiativtagare till gruppen för anhörigvårdare.

- Våra träffar bygger på ett samarbete mellan kommunen och frivilliga, berättar hon. Det finns så många anhöriga som skulle behöva hjälp, råd eller bara prata med andra medmänniskor.

- Det kan vara väldigt svårt att prata med personer som inte har samma erfarenheter, fortsätter Agneta. Här förstår vi varandra och det är otroligt givande.

I gillestugan vågar deltagarna dela med sig av sina personliga tankar och ge varandra uppmuntran. Sådant krävs för att orka gå vidare.

Ofta är det den anhörige som lider mest. Smärtan och sorgen när någon förändras och försvinner kan vara oerhörd. Steget att placera någon på ett seviceboende kan också vara stort och känsloladdat. Detta och mycket mer pratar man om i gruppen.

- Cirkeln fungerar som en ventil för våra känslor, och vi behöver den här gemenskapen, säger Agneta.

En kvinna berättar om sin mor.

- Min mamma är gammal och orkar inte längre ta hand om sig själv. Häromdagen sa hon till mig:

- Min dotter, nu är det du som är mamma till mig.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons