Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har moderaterna inget partiprogram?

Annons

Jag läste Olle Wickboms svar på Monica Igelbergs debattartikel den 3 februari om feminism. Jag måste säga att jag blir beklämd. Det är otroligt att upplysta män som Olle Wikblom fortfarande stöttar sig på den gamla "rysskommunismen" när han ska ange argument mot vänsterpartiet.

Om vi ska hålla oss till fakta så har vänsterpartiet liksom alla partier utvecklats genom åren. Naturligtvis har vi en ideologi. Den uttalar en önskan om jämlikhet för alla och inte bara för vissa. Det finns ingenstans i det kommunistiska manifestet angivet att kommunism skulle vara jämställt med diktatur.

Wickbom skickar med ett citat som enligt mitt tycke sparkar tillbaka på honom själv: "Och kom ihåg Friedrich Hayeks gamla sanning: Utveckling av samhället sker genom människors aktiviteter, inte genom papperskonstruktioner på partikanslierna."

Försöker Wickbom tala om för oss att moderaterna inte har ett partiprogram? Naturligtvis är det människornas aktiviteter i ett samhälle som bestämmer hur det utformas. Men det finns ingenting som säger att profit är något som skapar välstånd. Allt ligger i hur man definierar välstånd.

Vad är då välstånd för mig? Välstånd är när jag har mat på bordet, tak över huvudet, tid och ork att umgås med min familj. Wickbom hör till ett parti som värderar hög vinst och avkastning till aktieinnehavarna mer än att människor mår bra.

Vi har i dag skapat ett samhälle som styrs av vår egen materialism. Det är viktigare med fina saker i hemmet än att umgås med familjen. Vi jobbar mer och mer, allt fler blir utbrända och orkar inte med det tempo som pryljakten orsakar. Det finns ingen som kan säga till mig att detta är livskvalitet.

Jag vill försöka skapa ett bättre liv för alla och envar. Detta är en lång process och ingenting som skapas utan kamp. Det görs genom att väcka folks medvetande om hur det verkligen ser ut.

Det finns ett citat från det kommunistiska partiets manifest. "Allt fast och beständigt förflyktigas, allt heligt profaneras och människorna blir slutligen tvungna att se sin livssituation och sina ömsesidiga förbindelser med nyktra ögon."

Jag tolkar det som att en dag kommer människan vakna och se världen som den verkligen är. Vi kommer att omvärdera vad som är livskvalitet. Då först kan vi börja skapa ett samhälle som är bra för alla.

Ett annat citat som är hämtat ur Marx (Till kritiken av den politiska ekonomin) talar om detta: "Det är inte människornas medvetande som bestämmer deras vara utan tvärtom deras samhälleliga vara som bestämmer deras medvetande."

Hur ska man nu tolka detta? Jag tolkar det så att vårt medvetande och sättet hur vi agerar styrs till stor del av det som sker omkring oss. Detta innebär att vi måste anpassa oss efter hur världen ser ut omkring oss. Målet kommer alltid vara detsamma men vägen förändras.

GÖRAN JOHANSSON

Mer läsning

Annons