Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här minskade bidragen

Annons

Tidningen berättade i går om försäkringskassans undersökning om kostnader för arbetslösheten i länet. 28 000 kronor per år är utgiften per person för alla i länet mellan 16 och 64 år, för sjukpenning, förtidspension, a-kassa och socialbidrag till dem som står utanför arbetsmarknaden.

För Smedjebacken och Älvdalen är siffrorna betydligt högre.

För fyra år sedan var Orsa den näst mest bidragstyngda kommunen i länet. Nu ligger Orsa i mitten på listan och kostnaderna har minskat.

I kommunen agerade man medvetet för att bryta den illavarslande trenden.

- Det är en stor post i kommunens budget och det handlar om människor, säger Ann Beskow.

När hon ska beskriva förändringen så nämner hon två ord - ledarskap och samarbete.

Samarbete mellan myndigheter är mycket viktigt för att bryta ett bidragsberoende. Det gäller att få tjänstemän inom exempelvis kommun och försäkringskassa att tala med varandra så att man hittar en bra lösning för den sjukskrivne och så att individen det gäller inte hamnar mellan stolarna.

Handläggarna hos socialtjänsten måste också förmås att arbeta på samma sätt. Den som kommer och söker bidrag ska inte få olika besked från olika tjänstemän.

- Det rinner lättare pengar om man inte har tydliga riktlinjer, säger Ann Beskow.

Kommunen har även hittat nya sätt att arbeta. Ungdomar ska exempelvis inte hamna i något längre socialbidragsberoende vid arbetslöshet eftersom var och en snabbt erbjuds en praktikplats. De får praktiklön och det har visat sig att många får ett riktigt arbete på sin praktikplats.

Beskow konstaterar att man i Orsa, liksom på många andra håll, har fått en ökad ungdomsarbetslöshet under det senaste året.

En annan orsak till att bidragen har minskat är att fler har fått arbete. Småföretag på orten har anställt ytterligare en eller två personer, vilket fått effekt. Företag har skapats inom träindustrin och Orsa kommun har nyanställt inom äldreomsorgen.

Hur går ni vidare?

- På samma sätt. Samarbete med andra parter. Människor slutar och då rullar inte allt på räls, då får man börja om igen, säger Ann Beskow.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons