Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här mår tänderna bra

Annons

Dalarna håller ställningen som ett av de län som har bäst tandhälsa i Sverige.

Orsaken är att man här tidigt satsade på förebyggande tandvård. Och Borlänge utgör inget undantag, vilket bekräftas av klinikchef Maria Lettius på folktandvården i Jakobsgårdarna.

- Vi har generellt sett lyckats bra med barnens tänder och det är ju ett mått på att vi arbetar på rätt sätt, säger hon. Information är viktigt, särskilt till barnens föräldrar så att de små får in goda vanor tidigt.

Maria Lettius stryker under betydelsen av att låta tänderna vila mellan måltiderna, att man drar ner på godisätandet och borstar tänderna regelbundet.

- Det är många faktorer som påverkar tandhälsan. Därför är det viktigt att tidigt satsa förebyggande, framförallt på barnen, säger Conny Konradsson.

Dalarna är det län som har lägst antal tandläkare sett till invånarantalet. Däremot finns här många fler tandhygienister.

I Dalarna finns det en tandläkare på varje tandhygienist. I övriga landet är förhållandet tre tandläkare på varje tandhygienist.

- Det är förhoppningsvis bland annat den här balansen mellan tandläkare och hygienister som gett så fina resultat under åren, säger Conny Konradsson.

Barn och ungdomar har fri tandvård till och med det år de fyller 19 år.

- Nästan 70 procent av ungdomarna i Dalarna har högst fyra skadade tandytor när de lämnar den fria tandvården och det är en nivå vi legat på de senaste åren, säger Conny Konradsson.

Barnens allt sämre tandhälsa i Västerbotten skylls på för hög sockerkonsumtion.

- Värst är läsken. Vi har också alla lightprodukter som istället för fett innehåller stora mängder socker, säger Christina Stecksén-Blicks, överläkare och specialist i barntandvård, till Västerbottens-Kuriren.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons