Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ligger en hund begraven

Annons

Seriesidorna var en gång ett utav morgontidningarnas högst prioriterade områden.

Efter att ha läst igenom tidningen gav seriestripparna i slutet en munter avslutning på morgonläsningen innan man svalde den sista klunken kaffe och gick till jobbet.

Det är sålunda med stor förtvivlan och uppgivenhet som jag åser dagens utveckling. Morgontidningens serier, i konkurrens med tv och internet, får allt mindre och mindre utrymme och den lilla plats de lämnas hanteras vårdslöst och utan respekt.

I denna, för övrigt välrespekterade tidning, är serien Laban ett skräckfyllt praktexempel på respektlöshet gentemot såväl serietecknandets konst som läsarnas smak och omdöme.

Laban saknar allt det som överhuvudtaget utmärker en humoristisk seriestripp. Poäng såväl som känsla och djup har offrats på banalitetens altare.

Det är obegripligt att Laban blivit en så central del av tidningens seriesida. En stripp kan till exempel omfatta att hunden Laban i en tre rutors sekvens konstaterar att hans husse är på krogen varpå han lägger sig i dennes favoritfåtölj.

Man ska icke förglömma att seriesidan för en överväldigande majoritet ungdomar är vägen in i tidningsläsandets värld.

Att publicera oattraktiva lågvattenmärken som "Laban" är synonymt med att rasera den port många unga människor går igenom för att bilda sig en uppfattning om dagliga händelser och världen runt dem.

Fantomendiggare

Mer läsning

Annons