Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ligger Dalarna långt borta

Annons

Anställda vid näringsdepartementet, som ansvarar för infrastrukturfrågor, tror att Falun/Borlänge ligger längre från Stockholm än vad det gör.

Det visar en pilotstudie som Dalarnas forskningsråd gjort.

Dalarnas Forskningsråd har fått i uppdrag av kommunerna i Mittdalarna att studera viktiga åtgärder när det gäller infrastruktur.

- Det har då kommit upp en fråga om det mentala avståndet. Hur kan det komma sig att många tycker det är längre att åka från Borlänge till Ludvika, än från Ludvika till Borlänge?

Det var så tanken föddes.

Martin Hallberg, som är magisterstudent i Uppsala, har intervjuat 88 personer på näringsdepartementet. De fick svara på frågor om hur långt det är och hur lång tid de tror att det tar att resa med tåg och bil till Örebro, Gävle, Borlänge, Eskilstuna, Västerås och Falun. Från Stockholm.

Resultat: Avståndet och restiden överskattades konsekvent.

- Restid med bil tror de som jobbar på näringsdepartementet är en halvtimme längre än den är från Stockholm till Borlänge/Falun.

Enligt Tydén kan man bara spekulera i varför det är så.

- Okunskap och ovana. För oss som jobbar här är det självklart att åka till Stockholm på ett möte över dagen. Men det är inte självklart att åka åt andra hållet.

- Det intressanta är att de anställda konsekvent överskattar avståndet. Man kan spekulera i om det har någon betydelse. Och i så fall vad vi kan göra åt det. De på departementet måste kanske ut och åka mer.

Både Tydén och Hallberg vill gå vidare och titta på andra myndigheters och departements mentala avståndsbild.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons