Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har kulturchefen inget ansvar?

Annons

Jag tycker det är anmärkningsvärt att ha en kulturchef som inte tycker att höja läsandet bland alla medborgare och bygga broar till biblioteken är hans uppgift, utan hellre ser biblioteket som enbart en servicestation till högskolan och redan läsfrälsta.

ABF och de fackliga organisationerna gjorde för ett år sedan en uppvaktning till samtliga huvudbibliotek i Dalarna om att få en kontaktperson till bokombuden ute på arbetsplatserna.

Alla bibliotek ställde upp med en kontaktperson, alla utom Falun.

Jag blev lite förvånad, så när jag träffade Anders Lundgren, kulturchef, förklarade jag vad tanken med denna kontaktperson är.

Kontaktpersonen ska vara en länk mellan biblioteket och arbetsplatserna. Någon som hjälper bokombuden när de kommer och vill göra långlån till arbetsplatsbibliotek, svara på praktiska frågor samt förmedla till ABF (som håller kontakt med bokombuden) om det är något författarbesök eller andra aktiviteter på biblioteket. Det svar jag fick av Anders Lundgren var att man förstått att det inte skulle ta några extra personalresurser i anspråk utan problemet var att han var orolig att det skulle bli tomt på hyllorna!

Ja, det vore väl för hemskt om böckerna på biblioteket blev utlånade och särskilt till arbetarklassen.

Anders Lundgren tycker att man kan nöja sig med att utlåningen har ökat när det gäller studerande vid högskolan och gymnasieskolorna.

Att utlåningen av skönlitteratur inte ökat eller att arbetarklassen ej läser är inte lika viktigt.

Vår kulturchef hade ej heller någon förståelse för att det fortfarande finns en tröskel får många att läsa en bok eller att besöka biblioteket. Här har bokombuden och arbetsplatsbiblioteken en viktig roll.

Undersökningar visar på hur läsandet bland män sjunker mer och mer, särskilt bland LO-medlemmar.

Fackligt tycker vi att det är viktigt att arbeta för att alla har tillgång till ett språk och detta får man genom att läsa. Det borde ligga i varje biblioteks uppgift att få folk att läsa mer böcker.

När vi en gång i tiden öppnade offentliga bibliotek var det för att alla skulle ha tillgång till böcker - men man måsta också arbeta för att skapa intresse för böcker och läsandet.

Skolan gör sitt och vi i de fackliga organisationerna försöka göra vårt genom att få igång bokombudsverksamhet på arbetsplatserna, där arbetskamrater puffar varandra att läsa.

Biblioteket har ett uppdrag att öka läsandet och ska därför medverka i detta arbete tillsammans med skolor och föreningar.

Anders Lundgrens attityd när det gäller bibliotekets uppgift är klandervärt.

Anledningen till att jag inte skrivit denna insändare tidigare är att jag ibland vikarierar på biblioteket och gärna vill forsätta med det.

SUZANNE LAZAR

Mer läsning

Annons