Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här krävs toppbetyg

Annons

- Det känns som det är större tryck än någonsin, Falun är en populär skolort och många söker från andra kommuner. säger Anja Dikman på antagningsenheten.

Siffrorna på gymnasieantagningarna liknar börsens, de förändras ständigt. Denna sista vecka går telefonerna varma och det är först vid uppropet nästa onsdag som man vet någorlunda säkert hur det blir. Elever som hoppar av kan skapa domino- effekter med återverkningar på hur många håll som helst.

Ett glädjeämne i år är att de 45 platserna på omvårdnadsprogrammet på Kristinegymnasiet är fyllda. Tidigare år har det varit svårt att få ihop en klass. En anledning till det ökade intresset är effektiv marknadsföring från fyra elever i vårens avgångsklass.

I går fanns 121 elever uppskrivna på individuella programmet, IV, vilket är en väldigt hög siffra. Förra året gick 90 elever programmet som ska stödja elever som inte får godkänt i kärn-ämnena svenska, engelska och matte.

Bland de elever som nu kan hamna på IV finns ett 30-tal som har godkänt, men som inte kommer in på sina förstahandsval.

- En del av dem kommer in på sitt andrahandsval, men vägrar gå något annat än sitt förstahandsval. En elev som vill gå frisörprogrammet vill kanske hellre ha praktikplats inom branschen under ett år och det hjälper vi till med, säger Anneli Kaino som är föreståndare på IV. Hon påpekar dock att mycket kan hända på en vecka.

Som vanligt krävs det höga betyg av den som är intresserad av konstnärliga och praktiska ämnen.

Just frisörprogrammet toppar betygsligan. Lägsta poäng där är 265. Det högsta man kan ha är MVG, mycket väl godkänt, i 16 ämnen. Det blir 320 poäng.

Alla de estetiska programmen med inriktning på bild, musik, dans och teater tillhör också Faluns populäraste, med 98 förstahandssökande till 60 platser.

Många söker också till medieprogrammet, liksom byggprogrammet med 67 förstahands- sökande till 32 platser.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons