Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kommer kungen

Annons

Kung Carl Gustaf landar redan vid 11-tiden på Dala Airport. Han börjar Falubesöket med att hälsa på de föreläsare som deltar i ett internationellt seminarium kring världsarvet.

Han deltar också i seminariets första timme.

13.30 börjar det officiella programmet. Då är alla välkomna till planen framför Gruvmuseet. Där talar tf landshövding Inger Eriksson och stiftelsen Stora Kopparbergets vd Bo Berggren. Kulturminister Marita Ulvskog talar för regeringen. Alexandra Sayn-Wittgenstein representerar FN-organet Unesco. Det blir hon som överlämnar världsarvsdiplomet till kung Carl Gustaf, för det är ju konungariket Sverige som sökt och fått med Falun på FN:s världsarvslista.

Till slut kommer kungen att hålla tal, och göra något, vad blir en överraskning.

Sedan kommer kungen att ta en promenad runt halva gruvan, upp till den nya utsiktsplatsen som ska döpas till Carl Gustafs utkik. Allmänheten får vandra samma sträcka och se när kungen avtäcker en symbol för världsarvet vid utkiken, en symbol skapad av Jörg Jeschke.

Med detta är gruvlandskapet avklarat. Det är dags för en resa med buss i stadslandskapet och bergsmanslandskapet, se färdväg och - plan här intill.

Kungen besöker olika platser och överlämnar en plakett som är en symbol för världsarvet, han får också se en dramatisering som ska återuppväcka historien på varje plats.

Till kvällen drar kungen hem till Bo Berggren i Sjugare by, för där vill han se Karlfeldts trädgård. Då ansluter även drottningen, då har hon hunnit landa efter sin utlandsresa.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons