Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kläds prinsessa och piga

Annons

Strykjärnet står och knäpper på en bräda i studieförbundet Sensus lokaler. Deltagarna i sykursen lägger ut sina mönster på lakansväv, de nålar och funderar, ritar och klipper.

Det är tredje träffen av tio, nu har de flesta bestämt sig för vad de ska göra och vilka roller de ska spela till sommarens Falun Då-dagar. Än vet de inte om de vill delta i kostymtävlingen med tema 1700-tal som blir den stora finalen.

Men Mats Naxe ställer nog upp. Han visar en målning från Ludvig XIV:s hov, där det engelska sändebudet bugar för den 14:e Ludvig-kungen.

- Så vill jag se ut. Jag har alltid varit förtjust i barocken. Den är spännande, absurd och extremt kontrollerad, säger Mats Naxe och visar med fötterna i 90 graders vinkel och eleganta handrörelser, alltid ovanför midjan.

Det är första gången han syr ett plagg och han har valt ett svårt. En fin herre runt år 1700 kunde lägga ut motsvarande tio årslöner för en vanlig arbetare på senaste modeplagget om kungen skulle komma.

Fanns det sådana flärdfulla herrar i Falun förr? Var de inte vanligare vid franska hovet?

- Det struntar jag i. Jag vill vara en sådan, säger Mats och granskar sin spegelbild.

Kursdeltagarna håller nere kostnaderna genom att fynda i tygbutikerna och leta i lådorna hemma.

Marianne Olén satsar på klänning som liknar dem prinsessorna bar på teckningar när undertecknad var liten, med en kjol som har extra puffar på sidorna.

- Jag var ute på Falun Då förra året med min dotter. Jag tänkte redan då att det skulle vara trevligt med en klänning till nästa år, och så såg jag annonsen om den här kursen, säger Marianne.

Lisbeth och Kerstin Sahlin trodde att det skulle handla om medeltidskläder när de började kursen. När inriktningen sedan blev på 1700-tal så valde Lisbeth att sy en enklare pigdräkt

- Det här är precis lika kul, det behövs lite tjänstefolk också, säger hon.

Fotnot: Runt om i Falun förbereder sig folk för Falun Då-dagarna. Sensus har kurser i smide, folkliga visor, karvsnitt med mera.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons