Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan siffrorna rädda liv

Annons

Vill ni hjälpa oss att rädda liv?

-Sätt då upp tydliga gatuadressnummer på era hus, uppmanar Göran Eriksson, ambulanssjukvårdare i Mora.

För räddningstjänstens, ambulans, polis och brandkår, är tydliga sifferbeteckningar på husen en faktor som kan vara skillnaden mellan liv och död.

Just nu är det extra viktigt att husägarna tittar extra på hur deras hus är "skyltade". I Mora kommun; och i landet i övrigt, pågår ett arbete med att ge alla bebyggda områden en "belägenhetsadress" som det formellt heter.

- Det har staten ålagt oss och nu har vi genomfört arbetet i ett 20-tal byar i Mora där det många gånger inte funnits namn på vägar och där husen saknat gatunummer. Ungefär tio procent av fastighetsbeståndet i Mora har saknat gatunummer fram till nu, berättar Ann-Marie Eriksson, marktekniker i kommunen.

För räddningstjänsten är det här mycket bra - på sikt. På kort sikt kan det bli problem.

- Nu får vi ett antal nya gator med gatunummer. Däremot kan vi inte räkna med att husen får någon numrering, befarar Göran Eriksson. Det försvårar för oss att hitta rätt och då går tid till spillo; tid som kan betyda liv eller död.

Han vädjar därför till husägarna i Mora att sätta upp gatunumreringen på sina hus, både vid de nya gatorna och överallt där det inte redan är gjort - eller där det är bristfälligt gjort.

Så här bör husägarna göra för att hjälpa räddningstjänsten och samtidigt sig själva: Gå ut på gatan och välj ut en bra plats på huset där siffrorna syns.

Om huset ligger långt från vägen kan numret sättas upp på en lämplig plats ute vid vägen på samma sida som huset.

Tänk på att siffrorna bör synas också i mörker.

Använd bra kontraster - mörka siffror mot ljus bakgrund - ljusa siffror mot mörk bakgrund.

Se till att siffrorna är så stora att de syns tydligt från vägen.

Hus som ligger vid stickvägar utan eget namn bör ha en skylt vid stickvägens början där skylten talar om vilka gatunummer som finns längs stickvägen.

När siffrorna kommit upp; kontrollera från vägen en mörk kväll att de syns.

- Hjälp oss med detta nu så kan vi snabbare hjälpa er när det behövs, vädjar Göran Eriksson.

ERIK HJELTE

Mer läsning

Annons