Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan man tala om totalrenovering

Annons

Vi träffas kvart över sex på måndag kväll. Då har Marcus Gustafsson hunnit åka från jobbet till lägenheten, slängt i sig lite mat och bytt om till blåstället. Så har det varit varje dag i ett års tid.

- Sedan kan han stanna i huset till tolv, ett på natten, berättar sambon Gabriella Göransson.

Huset byggdes på Spelmans-gatan 1937. I somras flyttade fam-iljen Göransson-Gustafsson det till en uppvuxen tomt på Lergat-an, 75 meter bort. Då hade Marcus redan lagt ner 500 arbetstimmar på huset.

- Jag fick bland annat bila upp hela golvet före flytten. Det har varit en del formsvackor, men nu ser man en ände på arbetet, säger han.

Det luktar nysågat trä i huset. I bygglampornas starka sken syns lådor med spik, nydragna el- trådar, arbetshandskar och uppsprättade isoleringsförpackningar lite här och där. Barnen Olivia och Ludvig snubblar över byggmaterial. Det är inte alltför kul att vara i sitt blivande hus - än. Om några månader ska de få varsitt exakt lika men spegelvänt rum på övervåningen i villan.

- Det blir nog vita väggar och en röd fondvägg i Olivias rum och en blå eller grå fondvägg i Ludvigs, säger mamma Gabriella.

Gabriella och Marcus visste ganska väl vad de gav sig in på. De har tidigare haft ett hus i Övre Tjärna som de renoverat både ut- och invändigt. Men den renoveringen var betydligt enk-lare.

Den här gången kan man verkligen tala om totalrenovering. Allt invändigt har rivits ut för att byggas upp igen. Nu har huset ny fasad, nya fönster, nytt tak och ny öppen planlösning. Det har blivit högre till tak både på botten- våningen och vindsvåningen.

- Det känns genomtänkt allt-ihop, säger Marcus.

Han är mest nöjd med det blivande badrummet på övervåningen. Det är 16 kvadratmeter stort med dusch, badkar och relax- avdelning. Dessutom ska det förbindas med en stege eller trappa till vindsvåningen, där familjen planerar att ha en bastu.

- När vi lyfte taket mellan de båda våningarna en lördag kväll såg det så bra ut att vi fick lov att fira det med en drink, berättar Marcus.

Familjen har lejt hantverkare till fasad och fönster, men invändigt har de skött all renovering själva.

- Men vi har haft mycket hjälp av släkt och vänner. Jag vill särskilt ge en eloge till min svåger Magnus som varit ovärderlig, säger Marcus.

Huset kommer att kosta minst en och en halv miljon kronor.

- Det blir dyrare än ett nybygge, men vi får ju ett hus med själ, säger Marcus.

- Det är kul att ta upp det moderna i det gamla. Det blir både personligare och charmigare än vad ett nybygge för samma pengar hade blivit, fortsätter Gabriella.

På övervåningen är det snart dags för spackling och målning. På bottenvåningen är det en hel del kvar att göra innan familjen ska flytta in i sommar. Men sedan ska de bo kvar där i många år. Eller?

- Vi får se; det vet man aldrig, säger Marcus.

- Jo, det är klart att vi ska, säger Gabriella.

KARIN DIFFNER

Mer läsning

Annons