Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan Faluns unga få ett eget centrum

Annons

Initiativet till ungdomscentrumet togs av Rickard Norberg som fann att mycket saknades för ungdomarna i Falun. Han föreslog kommunen att den tillsammans med ungdomarna skulle skapa ett stort ungdomscentrum med många funktioner och verksamheter.

- Ungdomarna måste vara med och forma verksamheten annars är det ingen idé, säger Rickard.

Politikerna nappade och Rickard fick i uppdrag att ta fram en projektplan. Den är nu klar och godkänd av kommunstyrelsens samhällsutskott som också skjutit till 267 000 kronor för att han ska kunna jobba vidare med projektet.

Ungdomscentrumet är tänkt för åldrarna från 13 år upp till 25 år. Rickard har besökt högstadie- och gymnasieelever och även en del på högskolan för att fånga upp vad de ansåg det fanns för lite av eller saknades helt i Falun.

Det mest efterfrågade var IT-Café, vanligt café med humana priser, studierum för läxläsning, storbildstv och filmsal, replokaler för band och teatergrupper, discon och konserter med lokala band samt lokaler för skateboard, inlines och en klättervägg.

Och allt detta och mer därtill är det tänkt att ungdomscentrumet ska innehålla. Dit ska redaktionen för kommunens nya ungdomssajt Greta, som är under uppbyggnad, och närradion.

Det ska också bli plats för de representanter från studieförbunden som arbetar med ungdomsverksamhet. Och det vore inte fel att stoppa in ett skivbolag med ungdomsinrikning om någon skulle vilja komma, anser Rickard.

- Det är oftast unga företagare och vad vore bättre för båda parter än att de kunde finnas i samma lokal som unga musiker, säger Rickard.

Men ungdomscentrumet ska också fungera som en förmedlingscentral av allehanda upplysningar som ungdomarna kan behöva. Det kan exempelvis vara kontakter med föreningar och ungdomsmottagningen.

- Och har de problem ska de få veta till vem de ska ringa och när det går att nå personen, säger Rickard Norberg.

En central fråga är lokaler där allt detta ryms. Godsmagasinet vid järnvägsstationen har varit på tal och vore idealiskt.

- Men det är ju bara ett skal idag och det tar tid och pengar att iordningställa det, säger Rickard.

Så länge vill vare sig han eller politikerna vänta. Därför sökes nu andra lokaler som kan fungera temporärt så verksamheten kan komma igång nästa år vilket är målsättningen.

De som undersökts är gamla flickläroverket Valhalla, Brigadhuset på Dalregementet och gamla lantmäteriet på Trotzgatan.

Lantmäteriet har befunnits passa bäst både ytmässigt och placeringsmässigt då det ligger centralt utan nära bostäder som kan störas.

Allt utom lokaler för skateboard, inlinesåkning och klättervägg ryms i det stora fyravåningshuset. Men dessa verksamhet kan kanske tillfälligtvis ordnas i andra lokaler tror Rickard.

Men mycket förberedelsearbete återstår innan det kan bli tal om att ställa i ordning det huset eller något annat som kan dyka upp.

En styr- och arbetsgrupp för projektet ska bildas och ett nätverk mellan alla inblandade kommunala förvaltningar skapas.

Man ska också se om det går att flytta delar av annan ungdomsverksamhet till ungdomscentrumet för att bättre utnyttja resurserna. Vallhalla ska dock inte röras då verksamheten där mera är som ett komplement. Men East Habour kan komma att bli berört, tror Rickard.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons