Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan du handla med euro

Annons

Fler utländska turister betyder ett ökat tryck på Dalarnas butiker att ta emot euro.

På Clas Ohlson kan man sedan länge betala med utländsk valuta. Kassasystemet omvandlar summan till svenska kronor.

Blir det någon växel över kommer den tillbaka i kronor.

- Det är jättemycket turister i sommar. Den lokala befolkningen vill inte komma hit eftersom det är så trångt i butiken, säger Ulrica Flahiff på Clas Ohlson.

Likadant är det hos dalahästtillverkaren Nils Olsson i Nusnäs. I fabriksbutiken vill många turister betala sina souvenirer med dollar, euro eller norska kronor.

- Det händer nästan varje dag att folk vill betala med utländsk valuta. Vi kollar kurserna varje morgon och lägger in uppgifterna i datorn, säger Christina Hedlund på Nils Olsson Hemslöjd.

På Mc Donald´s i Kupolen, Borlänge, tar personalen emot utländska sedlar fem till tio gånger per dag. Skiftledarna ser till att kurserna stämmer med hjälp av en lista som uppdateras varje dag på företagets hemsida.

Dalhalla har angivit priserna i euro i sina utländska program. Detta för att göra det enklare för turister att jämföra valutorna.

- Får vi frågan tar vi emot euro. Då fastställer vi en kurs och ger tillbaka växeln i svenska kronor, säger Ann-Katrin Hernandez, marknadsansvarig Dalhalla.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons