Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan du få tid

Annons

- Man kan ju alltid komma och prata med oss; vi kan ju inte mer än säga nej, menar Leijonhufvud.

Förutom hans tjänst finns fem och en halv tjänster på bilprovningen i Hedemora, och samtliga anställda har hektiska dagar framför sig. Det är nämligen så att den genomsnittliga väntetiden för bilbesiktning ökat de senate åren, åtminstone vad gäller sommaren. Statistik visar att den beräknade väntetiden i juli i år är 37 dagar, jämfört med 23 dagar förra året.

Varför är det då så svårt att få tid?

- En orsak är att många har lärt sig sin läxa och numera anmäler sig till bilbesiktning så fort de får en lapp hem i brevlådan, menar Leijonhufvud. Efter fem månader får man ju körförbud.

Har antalet fordon också ökat?

- Ja, lite fler fordon har det blivit också.

Hos Svensk Bilprovnings huvudkontor, som på lokalkontoret, menar man att oanmälda bilar också tas emot. Speciellt prioriterade är förstås bilar som skulle få körförbud om de inte togs emot inom kort. Är det då vanligt att folk kommer samma dag som de önskar besikta bilen?

- Tyvärr är det nog mycket så, men det är inget vi tycker om, svarar Leijonhufvud. Vi har tider i reserv, ifall någon av oss skulle bli sjuk, och dessa släpper vi på morgonen. Så om man absolut måste ha en tid kan man ringa till oss på morgonen, sedan kan det nog vara svårt.

Dalarna är emellertid inte särdeles drabbat av de ökade väntetiderna. Tvärtom är det så att många åker hit från andra delar av landet för att få besikta bilen.

- Igår hade vi två stycken här ända från Värnamo för en registreringsbesiktning, eftersom de inte fick någon tid därnere, säger Åke Olsson, som också jobbar på bilprovningen. Dessutom kom det folk från Uppsala.

- Det var lättare att få tider förr, menar Erik Leijonhufvud. Nu är det svårt att komma fram i växeln. Förut hade vi i stället kontorister som skötte bokningarna här, och som i stort sett kände alla på orten. De planerade då in bilar som hade långt kvar innan de skulle få körförbud senare, och bilar som snart skulle få körförbud tidigare. Nu, med den nya centrala bokningen, får alla första bästa lediga tid. Då får de stackarna som var ute i god tid vänta längre.

David Wiminge är en av "syndarna". Han hade egentligen inte bokat någon tid, men då han nyligen köpt en bil som enligt säljaren skulle vara besiktigad och körsäker ville han få detta garanterat så snart som möjligt. Lagen säger nämligen att säljaren måste bekosta åtgärderna som behöver tas till om bilen ändå får anmärkning vid kontroll på bilprovningen inom en månad.

- Det var fantastiskt att få tid i dag, påpekar han med eftertryck. Jag ska säga att det är service här; han byter säkring och skruvar åt bultar, säger Wiminge och pekar på Åke Olsson.

Olsson testar noggrant Wiminges nya silvergrå Audi 80, och efteråt kan det konstateras att bilen faktiskt fått två "2:or", varför den tidigare säljaren nu borde åtgärda felen. Bilprovningen har utfört sitt jobb trots den höga arbetsbelastningen, och David kör nöjt därifrån.

JOAKIM LINDBERG

Mer läsning

Annons