Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan de sprätta fritt

Annons

Frågan är om det ska bli fler Krav-höns eller om de billigare buräggen ska fortsätta härska på marknaden? Konsumenten bestämmer men frågan är om någon kollar om det är burägg eller ägg från sprätthöns?

Tyvärr är inte Catarina Borgessen hemma när tidningen kommer på besök. Hon arbetar vid sidan av hönseriet som personlig assistent och fick ge sig iväg för att sköta sitt arbete. Men sambon Björn Johansson guidar i det tre våningar höga hönshuset.

Här finns nära tretusen höns och några tuppar som håller igång äggproduktionen. Här finns inga burar utan stora ljusa avdelningar där hönsen går fria med tillgång till små reden för att lägga ägg. En av tupparna, Nisse, tycks tro att han står för en viktig trivselfaktor i hönsens dagliga arbete.

Catarina och Björn kombinerar lantbruket med andra sysslor för att få det att gå runt. Därför kan Catarina och Björn stå upp i konkurrensen. Men det är en stenhård marknad som Catarinas sprätthöns befinner sig. Det kan konkurrera med kvalité och en djurvänlig hantering av hönsen.

De är godkända som leverantörer till landstinget och har en rad kommuner på kundlistan. En del av äggen säljs av Ica och Hemköp. Många kunder har hittat hem till Catarina och Björn där man kan köpa ägg dygnet runt genom att gå ner i källaren till deras bostadshus och ta de ägg man vill ha och lägga pengarna i en skål.

- Alla är välkomna dit och köpa ägg, säger Björn.

Utanför bostadshuset finns en vacker skylt som berättar att du kommit till Catarinas sprätthönseri i Norrby.

Hönseriet däremot ligger några hundra meter från den egna gården. I direkt anslutning till det stora hönshuset finns stora hönsgårdar där pullorna kan sprätta i jorden och bada sin fjäderdräkt. I ett år ingår hönsen i äggproduktionen innan de pensioneras.

- Vi behöver inte längre avliva några höns. Folk står i kö för att köpa våra höns för en tia styck när vi byter ut dem, säger Björn.

Hönseriet i Norrby är en fortsättning på Olle Lundbacks arbete som en gång byggde upp anläggningen. Han hade maskiner för att både ruva och kläcka tusentals ägg åt gången.

- Han hade till och med en japan här som sorterade kycklingar, säger Björn.

I dag köper Catarina sina höns vid en viss ålder innan de börjar att lägga ägg. Och som sagt: de pensioneras sedan genom att säljas ut som mogna höns till små gårdar på landet.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons