Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Har jag blivit blåst?"

Annons

Jennie Lille är student på högskolan. Då och då använder hon, liksom många andra, sitt kontokort för att betala lunchen eller kaffet på restaurang Vildgåsen.

- Eftersom det inte går att ta ut pengar här så blir det så att man betalar med kort då och då.

Är du medveten om att du då får betala en extra avgift på fem kronor?

- Ja det är jag, och för handlare är det väl lätt att komma runt bestämmelserna. Fast det är klart kaffet kostar åtta kronor och så fem kronor i avgift på det. Tidigare köpte man saker, en bok eller pennor, på bokhandeln för att få växel men det blev ju dyrt det med.

Sedan sommaren 2004 står det uttryckligen i Visas regelverk att inga extra avgifter får tas ut vid kortköp. Visste du det?

- Va? Det visste jag inte. Jag har ju Visakort.

Sveriges konsumentråd uppmanar konsumenterna att säga ifrån. Tänker du göra det?

- Nja, jag tycker synd om tjejen i kassan. Hon har ju inte bestämt det här. Jag har själv jobbat i kassa så jag vet att det inte är roligt med kunder som klagar.

Susanne Carle chef för Vildgåsen säger:

- Jag hade ingen aning om det här med Visa. Vi har inte fått någon information alls om vilka regler som gäller vare sig från kortföretag eller någon bank.

Men du tänker fortsätta ta ut avgift?

- Ja så länge jag är tvingad att betala avgift för tjänsten så kommer jag att göra det. Och dessutom har vi ingen egen lina hit utan är kopplade till växeln och får betala vanlig telefonavgift.

- Tro mig, ingen skulle bli gladare av att slippa ta avgift än vi. Med kort slipper vi hantera kontanter. Sedan kan man ju undra, åtta kronor, jag ska inte döma men det skulle man väl kunna ha med sig i kontanter när man ska köpa kaffe, säger Susanne Carle.

Louise Ekström, kommunikationsansvarig på Sveriges konsumentråd:

- Det är en djungel med dessa avgifter. Vi har valt att inte gå in i vad man får och inte får göra. Vi tycker att man ska använda sin konsumentmakt, säga ifrån och inte handla.

- Jag har förståelse för att handlare kommer i kläm, men det är inte dem vi företräder. Handlarna får ställa krav på bankerna att minska eller ta bort avgifterna, säger Louise Ekström.

Göteborgs-Posten har skrivit om krånglet med kortavgifter. GP skriver att har du Visakort behöver du inte betala någon extra avgift oavsett om butiken har kontrakt med Föreningssparbanken eller SEB.

Handlar du med Master card är du tvungen att betala avgift om butiken är ansluten till Föreningssparbanken, men inte om butiken är kopplad till SEB.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons