Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här har männen i Dalarna mycket att lära av kvinnorna

Annons

Han är projektledare för de bältesmätningar som genomförs två gånger per år.

Den färska april-mätningen visar att 83 procent av dalfolket har bältet på sig i bilen.

Med det ligger Dalarna fortfarande under riksgenomsnittet.

- Det är tyvärr de mindre kommunerna som drar ned snittet. Framförallt Orsa, men även Hedemora. Dessutom är Borlänges män med och drar ned snittet, säger Nilsson.

Falukvinnorna är dock ett föredöme. Vid en senaste mätningen hade 97 procent bältet på sig.

Att jämföra med 64 procent av männen i Orsa.

- Kvinnor ligger alltid högre i olika säkerhetsmätningar än män. Riktigt varför det är så kan jag inte förklara. Att just Falun sticker ut, för även männen där är bra, tror jag delvis beror på att polisen använt speciella metoder i just Falun. Med hjälp av kikare har man upptäckt de som inte använt bälten. Det här har nog spritt sig. Man är helt enkelt rädd för att åka dit.

- Glesbygd är ofta sämre än tätorter när det gäller bälten. Det beror förmodligen på att det finns färre poliser och risken för upptäckt är därmed mindre. Men också på att man ofta gör fler småresor inne i samhället på mindre orter, där det är gratis parkering. Många anser tyvärr att riskerna är mindre vid kortare resor.

Niclas Nilsson poängterar att bälteskontrollerna inte är till för att sätta dit folk.

- Det handlar om att rädda människor från att bli skadade.

Poliser möter vid sina bälteskontroller rätt ofta en oförstående allmänhet: "Varför bekämpar ni inte den grövre brottsligheten i stället för att trakassera hederligt folk", är en vanlig synpunkt.

- Bältet är det enskilt viktigaste skyddet vid en krock. Dessutom befinner sig grövre brottslingar i hög grad på vägarna, och under kontrollveckorna fastnar allt från grova rattfyllerister till narkotikasmugglare, rånare och efterlysta.

Motormännen Falun/Borlänge har i samarbete med Dalarnas trafiksäkerhetsförbund, svarat för mätningarna.

- Så länge som bilindustrin inte utrustar bilarna med effektiva bältespåminnare kommer vi att fortsätta göra mätningar och uppmärksamma folk på hur viktigt det är med bältet. Under våren kommer vi också att göra speciella mätningar på yrkestrafiken.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons