Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här har Kurre sitt paradis på jorden

Annons

Tystnaden bryts tämligen snabbt av ett belåtet smackande från närmaste trädtopp. I nästa stund kikar ett rött huvud med pigga ögon fram ur det grönskande lövverket.

Det är en ekorre med burrig svans och en ljusbrun hasselnöt mellan framtassarna. Här i den urgamla skogen har han och hans skutt-ande vänner funnit sitt paradis på jorden.

Det låter som en saga, men den unika hasselskogen är belägen i Sätra by utanför Leksand. Det är egentligen alldeles för långt norrut, och om hur den hamnat här tvistar fortfarande de lärde.

Vi hittar hit med hjälp av Stina Agnes, 79, som har levt här hela sitt vuxna liv. Hon bor en bit ner i byn och har plockat nötter till julbaket i hasselskogen i mer än 50 år.

Stina berättade om den sägenomspunnna skogen i våras, då hon ringde in vårtecken till tidningen. Hon rapporterade då att hasseln blommade på bar kvist och

lovade visa oss resultatet när nötterna mognat.

- Min gissning är att fåglarna fört med sig hasseln upp hit och på något sätt fått den att slå rot här, säger Stina.

Hon berättar också att det högt belägna ställe, där hasselskogen växer i dag, är den plats Sätra by av gammalt var belägen.

- Hit till hasselskogen vallfärdade alltid skollärarna med sina elever och botaniserade förr om åren. Men den tiden är förbi och nu ska skolbarnen bara sitta vid

datorn, konstaterar Stina.

Hasselskogen är Sätras stolthet och har genom åren hållits lite hemlig för omvärlden. Anledningen är den att byborna varit rädda för att få skogen skövlad på nötter av utsocknes besökare.

- Nötterna ger ett värdefullt näringstillskott åt ekorrar och fåglar, och vi som går här plockar ju bara upp det lilla de tappat på marken, förklarar Stina.

Därför är också djurlivet så fantastiskt att skåda, att det är en upplevelse att bara sitta här och njuta när nötterna mognar frampå höstkanten.

Hasseln har alltså en av sina nordligaste utposter just i Sätra. Det urgamla beståndet tros ha flera tusen år på nacken och upplevs som synnerligen intressant.

- Beståndet är absolut skyddsvärt och vi har tagit en första kontakt med de 15 markägarna i förhoppning att kunna skapa ett naturreservat.

Det säger handläggaren Jemt Anna

Eriksson på länsstyrelsens miljövårdsenhet. Hon arbetar med ärendet och menar att det måste finnas något i Sätra som gynnar hasseln och får den att trivas.

Hasselskogen i Sätra breder ut sig på sluttningar i anslutning till barrskogen. Det gör att granen riskerar ta över om inte hasseln skyddas och får hjälp att hävda sig.

- Ett beslut om naturreservat skulle rädda den unika hasselskogen åt eftervärlden och göra den mer allmänt känd menar Jemt Anna Eriksson.

I väntan på det vill hon dock erinra om att plocka hasselnötter inte ingår i den svenska allemansrätten. Det kräver tillstånd från markägaren, bedöms som åverkan och bestraffas med böter.

Området med den urgamla hasselskogen är även kulturhistoriskt intressant. Därför har Johanna Jansson på länsstyrelsens kulturmiljöenhet gjort ett historiskt kartöverlägg över området.

Det visar hur markerna användes vid storskiftet 1819-1823 och kommer att ligga som underlag till skötselplanen om hasselskogen blir naturreservat. Arbetet med detta har påbörjats målet kan vara nått redan år 2005.

ANNA KLINTASP 023-936 53

Mer läsning

Annons