Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här har det sagt klick i 50 år

Annons

- Jo, det var nära att hela verksamheten somnade in för några år sen, berättar Anders Malmström. Vi var en tre, fyra stycken på mötena som satt en stund och talade om älgjakt och bilar, drack en kopp kaffe och beslöt att försöka köra vidare med klubben en tag till.

- Sen gick vi hem.

- Ett tag var det tal om att göra om klubben och köra med videofilmning, men det blev ingenting av det heller, säger han.

Nu är det bättre snurr på verksamheten igen. Ett tiotal medlemmar, av de 50 som betalar medlemsavgiften, brukar dyka upp på mötena och procentuellt sett är det en bättre närvarostatistik än många fackföreningar kan redovisa.

Under 50 års verksamhet har man haft många träffpunkter. Biblioteket i Nyhammar var den första samlingspunkten, men efter nystarten 1961 blev den gamla frisörsalongen i Abäckshyttan klubblokal med mörkrum.

Här slet många av den tidens fotohjältar tröskeln, Aftonbladens legendariske Anders Engman, tjejfotografen Lasse Stener, naturfotografen Lars Åby, renfotografen Gösta Andersson, dokumentärfotografen Nina Hedenius, modefotografen Per Wiklund för att bara ta några exempel ur högen.

Vid den tiden hette eldsjälarna Bertil Danielsson och Evert Eriksson (Bryggar-Evert) och den förstnämnde kan berätta att särskilt Ludvikabördige Wiklunds besök var lärorikt.

De närvarande hette Wiklund, Eriksson och Danielsson.

Då fick man lära sig att aldrig mer arrangera klubbmöten i juli månad..

En annan eldsjäl genom många år var Jan-Olov Källström, polis från Ludvika som hade en viss förmåga att förmå stjärnfotografer att åka till lilla Nyhammar i de mest avskräckande väder på de mest olämpliga tider. Dessutom var klubben vid den här tidpunkten att bli allt annat än en lokal företeelse. Medlemsmatrikeln upptog många adresser i Ludvika, Borlänge och Falun, minns de som var med.

På 60-talet instiftades också ett unikt pris, GFK-portföljen, där ledningen lyckades få många av landets mest kända fotografer att skänka originalförstoringar till portföljen, som var förstapris i klubbmästerskapet. Under halvdussinet år levde den traditionen.

I samma veva tog klubben också initiativet till Treklubbsmästerskapet, en prestigefylld tävling mellan klubbarna i Grangärde, Norrbärke och Grängesberg. Ludvikaklubben var vilande vid den tiden.

GFK har inte uteslutande varit en gubbklubb, om nu någon trodde det. På 60-talet hände det att såväl Seija Tuovinen som Ann-Marie Källström fläskade till åt de självbelåtna gubbarna i mästerskapstävlingarna.

En annan unik detalj som lanserades tidigt - givetvis av Evert Eriksson och Hans Brask - var tävlingen om medlemskortet. Här tryckes inga medlemskort. Man arrangerade en tävling om bästa medlemskortet, en fotografisk bild från Grangärde där man kopierade in klubbnamn och årtal. En och annan Grangärdebo anslöt sig enbart för att kunna samla dessa medlemskort, sägs det.

Mest har nog Grangärdebygdens Fotoklubb gjort sig känd för sitt förnämliga arkiv över gamla bilder från bygden, en guldgruva som både press, bokförlag och teve använt sig av i många sammanhang. Även här var Evert Eriksson en av de drivande bakom idén och Bernhard Norberg och Hans Brask var livliga påhejare medan andra delen av klubben mera ägnade sig åt att kravla runt och fotografera grässtrån i motljus.

Arkivet är GFK:s stolthet. Med all rätt.

- Men vi vill ha mera kontakt med folk som har bilder liggande i lådorna, säger Anders Malmström. Det är bilder från 50-60-70-talen som är bristvara och i vanlig ordning är det bråttom att samla in bilderna så att folk minns vad de föreställer.

Det var på torsdagen 26 februari 1953 klubben bildades. Tio fotointresserade fanns på plats.

Bevarade böcker kan ge oss namnen: Manne Schollin, Göte Söderholm, Rune Carlsson, Bertil Kvarnström, Hans Brask, Rune Eriksson, Bertil Räms, Vidar Larsson, Martin Augustsson samt John Slatlem.

Slatlem valdes till ordförande, Söderholm sekreterare, Schollin blev kassör och Bertil Räms och Bertil Kvarnström valdes till suppleanter.

Medlemsavgiften bestämdes till fem kronor. (Ett kilo falukorv kostade 4:42..)

Just nu pågår arbetet med inbjudningskorten till festligheterna helgen före påsk.

Allmänheten kommer att få se en utställning som visar bildskapandet under de 50 åren och i anslutning till den visar ett gäng andra lokala bildarbetare, Färgfolket, en konstutställning.

- Vi hoppas givetvis få med veteranerna för att fira, men det är inte många kvar från första tiden, säger Malmström som dock kan notera att åren då verksamheten praktiskt taget bestod av samtal om bilar och älgjakt är på väg att bli historia.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons